Φόβοι για νέα έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Φόβοι για νέα έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

50
Φόβοι για νέα έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Νέο ξέσπασμα του Έμπολα εμφανίστηκε στη Σιέρα Λεόνε, έπειτα από την άφιξη ψαράδων οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η χώρα είχε καταφέρει μετά από πολύμηνη μάχη να περιορίσει σημαντικά την ασθένεια, τα νέα κρούσματα είχαν σχεδόν εξαλειφθεί ενώ πρόσφατα είχαν αρθεί και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές Φεβρουαρίου, δύο ξύλινες ψαρόβαρκες, στις οποίες επέβαιναν τρείς άρρωστοι αλιείς, προσέγγισαν την παραγκούπολη Tamba Kula, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Φριτάουν στη Σιέρρα Λεόνε. «Ο καπετάνιος έκανε εμετό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mohamed Bangura, 23 ετών, μέλος του πληρώματος σε μία από τις βάρκες.

Η ασθένεια δεν άργησε να εξαπλωθεί και πλέον η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα ενώ όλες οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί. Πολλοί ψαράδες διέφυγαν στη θάλασσα, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα, ενώ οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες για την ανεύρεσή τους.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς οι αλιείς μολύνθηκαν και μετέδωσαν την ασθένεια σε άλλους. Επί παραδείγματι, κάποιοι από τους ψαράδες καθυστέρησαν να αναφέρουν ότι ασθένησαν και αντ’αυτού, σταμάτησαν για ολιστική θεραπεία σε κάποιο νησί προτού επιστρέψουν στην πρωτεύουσα.

Στη δίνη του νέου ξεσπάσματος του ιού, ο James Bangura, επικεφαλής για την αντιμετώπιση του Έμπολα στην πρωτεύουσα, επιτέθηκε σφοδρά στον υπολιμενάρχη της Tamba Kula για την αποτυχία του να ελέγξει τους αλιείς των αφιχθέντων πλοίων.

Όπως αναφέρουν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του ιού, τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι πρωτίστως ο φόβος, η δεισιδαιμονία και ο κοινωνικός στιγματισμός και δευτερευόντως οι τεχνικές δυσκολίες. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ένα νέο ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην ευρύτερη περιοχή, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.