Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους;

96
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους;

Ένας νέος εμπορικός δρόμος δημιουργείται για τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας μέσω του Αρκτικού Κύκλου καθώς οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες επιφέρουν το λιώσιμο των πάγων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ευκολότερο τον διάπλου.

Έτσι λοιπόν ενώ οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πλοιοκτήτες, των οποίων τα πλοία μεταφέρουν LNG και άλλα εμπορεύματα, αναγκάζονται να αλλάξουν την στρατηγική τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πλοία τους έχουν την δυνατότητα πλέον να μεταφέρουν εμπορεύματα χωρίς την χρήση παγοθραυστικών έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε περιοχές αχαρτογράφητες όπως αυτές της Σιβηρίας.

Παράλληλα τα φιλόδοξα σχέδια του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για την επέκταση της Ρωσίας στις αγορές φυσικού αερίου αλλά και οι βλέψεις πολλών ενεργειακών κολοσσών όπως της γαλλικής Τotal, της ρωσικής Novatek για την ανάπτυξη τους μέσω του Αρκτικού Κύκλου, φαίνεται πως καθίστανται εφικτά. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός της μείωσης του κόστους για την μεταφορά LNG με τους αγοραστές και τους εμπόρους ανά τον κόσμο να επωφελούνται από το χαμηλότερο αυτό κόστος

Όπως επισημαίνει ο Sergei Balmasov, επικεφαλής του Arctic Logistics Information Office, υπάρχει μια ραγδαία αυξητική τάση για τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω της Βόρειας Θάλασσας και ο λόγος είναι η αύξηση των εξαγωγών LNG.

Οικολόγοι από την πλευρά τους σημειώνουν ότι ο συνωστισμός πλοίων γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο θα αυξήσει το επίπεδο εκπομπών επιβλαβών αερίων παρά το γεγονός ότι η διάρκεια των ταξιδιών θα μειωθεί.

Τέλος να σημειωθεί ότι από αρχές του έτους έως τις 15 Ιουλίου, 615 πλοία διέσχισαν την Βόρεια Θάλασσα για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων τους με τα 464 (75%) να ανήκουν στο ρωσικό νηολόγιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.