Ο Σαουδαραβικός Θρόνος οδηγείται στην μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου

Ο Σαουδαραβικός Θρόνος οδηγείται στην μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου

79
Ο Σαουδαραβικός Θρόνος οδηγείται στην μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου

Οι τιμές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη 14 Αυγούστου μετά την ανακοίνωση του Σαουδαραβικού Θρόνου ότι μείωσε την παραγωγή τον Ιούλιο εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά που προκύπτει από τις αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν.

Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε στα μέλη του ΟΠΕΚ ότι μείωσε την παραγωγή αργού καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως στους 10,29 εκατ. τόνους.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι η παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας θα κινηθεί στους 10,39 εκατ. τόνους τον περασμένο Ιούλιο.

Αναλυτές τονίζουν ότι το ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου να αποφευχθεί μια συρρίκνωση των τιμών, η οποία είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν ελέω υπερπροσφοράς αργού.

Από την άλλη πλευρά, χώρες εκτός ΟΠΕΚ όπως οι ΗΠΑ αυξάνουν διαρκώς την παραγωγή με αποτέλεσμα η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού να περιορίζεται αισθητά. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τον Σεπτέμβριο κατά 93.000 βαρέλια/ημέρα στους 7,52 εκατ. τόνους ημερησίως, όπως δημοσιοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση την Δευτέρα 13 Αυγούστου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς απ’ ότι η προσφορά με τον ΟΠΕΚ να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,43 εκατ. τόνους/ ημέρα.

Τέλος αναλυτές και εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας καθώς και μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα μειώσουν την ζήτηση για ενέργεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.