Η Multimarine ενισχύει το λιμάνι της Λεμεσού με μια υψηλών προδιαγραφών Πλωτή...

Η Multimarine ενισχύει το λιμάνι της Λεμεσού με μια υψηλών προδιαγραφών Πλωτή Δεξαμενή

1174
Η Multimarine ενισχύει το λιμάνι της Λεμεσού με μια υψηλών προδιαγραφών Πλωτή Δεξαμενή

Τα εγκαίνια μιας νέας πλωτής δεξαμενής, η οποία σκοπεύει να καταστήσει τη Λεμεσό ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο πραγματοποίησε η εταιρεία Multimarine Shipyards Ltd.

Η απόκτηση και λειτουργία της δεξαμενής αποτελεί το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών του επιχειρηματία Ειρηναίου Φωκά και της οικογένειάς του, η οποία δραστηριοποιείται μέσω της εταιρίας Multimarine Services στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα καθώς και στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ήδη από το 2001. Σημειώνεται, πως η Multimarine πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο όγκο επισκευών πλοίων στη Κύπρο.

Η νεότευκτη πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS έχει μήκος 120 μέτρα, καθαρό πλάτος 27 μέτρα και αναμένεται πως θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι 7.100 τόνους. Η πλωτή δεξαμενή FD ERENEOS ναυπηγήθηκε το 2017 στην Ουκρανία, υπό την επίβλεψη του Αμερικανικού Νηογνώμονα (ABS), σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, ενώ διαθέτει πρωτοποριακό σχεδιασμό προκειμένου να λειτουργεί με απόλυτα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η δεξαμενή διαθέτει στις τέσσερις γωνίες υδατοσυλλέκτες, όπου διοχετεύονται τα ύδατα μετά την πλύση ενός πλοίου. Κατόπιν, τα ύδατα συλλέγονται από εγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, η δεξαμενή είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, ευρωπαϊκής κατασκευής, ο οποίος έχει επιλεγεί με γνώμονα την παραγωγή τόσο μηδενικών ρύπων όσο και θορύβου.

Για την υποστήριξη της νεότευκτης δεξαμενής η Multimarine προχώρησε ακόμη σε μια σημαντική επένδυση: στην κατασκευή μόνιμου κρηπιδότοιχου στο λιμάνι της Λεμεσού, ο οποίος επιτρέπει τον ελλιμενισμό των πλοίων έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης (afloat repairs), ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα της Αρχής Λιμένων Κύπρου, μέσω της είσπραξης των ανάλογων berthing fees.

Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου
Η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου

Τη σημασία της επένδυσης για το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και για την Κύπρο, γενικότερα, δεν παρέλειψε να επισημάνει κατά την τελετή των εγκαινίων η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Βασιλική Αναστασιάδου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις συντονισμένες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας στο τελευταίο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή.

Ο CEO της Bank of Cyprus, John Hourican
Ο CEO της Bank of Cyprus, John Hourican

Ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν και ο CEO της Bank of Cyprus -της τράπεζας που ανέλαβε μέρος της χρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη επένδυση- John Hourican. Ο κ. Hourican αναφέρθηκε στο διαρκώς αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά η Κύπρος στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η νέα πλωτή δεξαμενή της Multimarine συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Άγγελος Φωκάς παρουσίασε το εγχείρημα κατά την τελετή εγκαινίων
Ο Άγγελος Φωκάς,  παρουσίασε το εγχείρημα κατά την τελετή εγκαινίων

Το εγχείρημα για τη ναυπήγηση της πλωτής δεξαμενής παρουσίασε ο Άγγελος Φωκάς, εκ των διευθυντών της Multimarine Shipyards Ltd., σημειώνοντας με έμφαση πως η Multimarine απασχολεί ήδη 90 άτομα στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να αναφερθεί, πως κατά τη Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια 2018, τα οποία έλαβαν χώρα στην Αθήνα πριν από λίγες μόλις ημέρες, η Multimarine αναβαθμίζοντας το Total Service Package για τους πλοιοκτήτες, υπέγραψε με το βιομηχανικό κολοσσό ABB, τη συμφωνία για την εγκατάσταση Σταθμού Συντήρησης (Turbocharging Service Station) στις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τα εγκαίνια της νεότευκτης πλωτής δεξαμενής FD ERENEOS της Multimarine Shipyards Ltd. πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2018, εντός της πλωτής δεξαμενής, η οποία αναμένεται πως θα χρησιμοποιηθεί για την ανέλκυση και εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοιων, offshore supply vessels, ρυμουλκών, σκαφών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και μεσαίου και μεγάλου τύπου σκαφών αναψυχής (megayachts).

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.