Μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια από την Saudi Aramco

Μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια από την Saudi Aramco

117
Μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια από την Saudi Aramco

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και των πετροχημικών.

Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία αποτελούν τρεις αγορές στις οποίες ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του κόσμου θέλει να ενισχύσει την παρουσία του και να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές του και προς την επίτευξη αυτού του σκοπού αναζητά νέες συνεργασίες. Η Κίνα αποτελεί μία ισχυρή οικονομία με μεγάλη ανάπτυξη, ενώ η Ινδία και η Μαλαισία δύο ταχέως αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες χώρες, στις οποίες θέλει να προσχωρήσει ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Saudi Aramco δήλωσε ότι στόχος αποτελεί να αυξηθεί η ικανότητα διύλισης πετρελαίου της εταιρείας από 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα σε 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς και να έχει διπλασιαστεί η παραγωγή των πετροχημικών της έως το 2030.

Η Saudi Aramco έχει ήδη προχωρήσει σε δημιουργία κοινοπραξιών με τρία ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στη δυτική ακτή της Ινδίας, αξίας $44 δις, το οποίο εκτιμάται ότι θα παράγει 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα, ενώ στο ευρύτερο συγκρότημα θα υπάρχουν και πετροχημικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα ο πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο με την Abu Dhabi National Oil Company, ενώ έχει συνάψει συμφωνία επίσης με την μαλαισιανή Petronas για την κατασκευή του συγκροτήματος «Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID)», στην περιοχή Pengerang στην πολιτεία Τζοχόρ, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Μαλαισίας.

Ωστόσο, πέρα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της Saudi Aramco εκτός χώρας, η εταιρεία ενισχύει την θέση της και εντός συνόρων.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Saudi Aramco είχε υπογράψει συμφωνία με την Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο των πετροχημικών. Η συμφωνία αφορούσε την κατασκευή ενός βιομηχανικού συγκροτήματος στη Σαουδική Αραβία, το οποίο θα μετατρέπει το αργό πετρέλαιο απευθείας σε χημικές ουσίες, παρακάμπτοντας το στάδιο της διύλισης. Το εργοστάσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τις λειτουργίες του το 2025.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.