Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα κύριοι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου

Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα κύριοι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου

55
Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα κύριοι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου από το Ιράν προς την ασιατική και ευρωπαϊκή αγορά άγγιξαν τα 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου του Ιράν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα οι εξαγωγές αργού πετρελαίου ανήλθαν σε 2,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ οι εξαγωγές συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου ήταν της τάξεως των 400.000 βαρελιών/ημέρα.

Η παραγωγή και οι μετέπειτα εξαγωγές των συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου του Ιράν προήλθε μέσα από την εκμετάλλευση του South Pars, του μεγαλύτερου ενεργειακού πεδίου του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο και τελεί υπό τη διαχείριση του Ιράν και του Κατάρ.

Η Κίνα και η Ινδία αποτελούν τις μεγαλύτερες αγοράστριες χώρες του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ μεγάλο μέρος των ιρανικών εξαγωγών απορροφά και η Ν. Κορέα.

Το Ιράν αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του OPEC και τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του κόσμου. Η Τεχεράνη στοχεύει σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της στα επίπεδα του 1970, δηλαδή σε 6,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.