Το Ιράν αυξάνει το μερίδιό του στην ευρωπαϊκή πετρελαϊκή αγορά

Το Ιράν αυξάνει το μερίδιό του στην ευρωπαϊκή πετρελαϊκή αγορά

68
Το Ιράν αυξάνει το μερίδιό του στην ευρωπαϊκή πετρελαϊκή αγορά

Τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από το 40% των εξαγωγών αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων του Ιράν είχε προορισμό τα διυλιστήρια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Ιράν, πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η Shell, η Total, η Eni, η Saras, η Repsol και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους αγοραστές πετρελαίου του Ιράν.

Το υπόλοιπο 60% των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν απορροφήθηκε από την ασιατική αγορά, κυρίως από την Κίνα, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης κατανάλωνε τον περασμένο Νοέμβριο 600.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ιράν, η Νότια Κορέα αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh, οι πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας ανέρχονται σε πάνω από 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.