Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον ενεργειακό τομέα

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον ενεργειακό τομέα

258
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον ενεργειακό τομέα

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Ρωσίας, Rosneft, απέκτησε μερίδιο ύψους 30% από συμφωνία παραχώρησης που υπέγραψε με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni για την εκμετάλλευση του πεδίου Zohr στην Αίγυπτο, του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου της Μεσογείου, έναντι $1,125 δις.

Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Rosneft, της Eni (60% των μετοχών) και της BP (10% των μετοχών).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η Rosneft επιδιώκει μέσα από την εκμετάλλευση του πεδίου Zohr να εξάγει φυσικό αέριο σε χώρες της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής. Η αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου, που αφορά τη Rosneft, εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 9 δις κυβικά μέτρα, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται χρονικά στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το πεδίο φυσικού αερίου Zohr ανακαλύφθηκε από την Eni το 2015. Η έκταση του πεδίου είναι 231 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ τα αποθέματά του σε φυσικό αέριο υπολογίζονται σε πάνω από 850 δις κυβικά μέτρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.