Η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ οδηγεί τα διαλυτήρια πλοίων σε εκσυγχρονισμό

Η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ οδηγεί τα διαλυτήρια πλοίων σε εκσυγχρονισμό

171
Η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ οδηγεί τα διαλυτήρια πλοίων σε εκσυγχρονισμό

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Το Ινστιτούτο Ναυτιλίας Gujarat της Ινδίας (GMB) εξέδωσε τελεσίγραφο για τα ναυπηγεία Alang που δεν έχουν ακόμη εκσυγχρονίσει και βελτιώσει τις εγκαταστάσεις τους σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ (HKC) για την ανακύκλωση των πλοίων.

Η τελευταία αυτή είδηση προκαλεί θετικό κλίμα στις συνθήκες διαλύσεων των πλοίων, με την κυβέρνηση της Ινδίας να αξίζει ιδιαίτερη επικρότηση, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τα τοπικά πρότυπα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με πάνω από 38 τοπικά ναυπηγεία να έχουν εξασφαλίσει εγκρίσεις που έχουν τεθεί στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ από τους νηογνώμονες Nippon Kaiji Kyokai (NK) της Ιαπωνίας, τον ιταλικό νηογνώμονα RINA και από τον νηογνώμονα της Ινδίας, IRS.

Στο ενδιάμεσο, αξίζει να σημειωθεί ότι επικρατεί ένα ανοδικό κλίμα στις τιμές των διαλύσεων χωρίς άμεσες προβλέψεις για βραχυπρόθεσμη διακοπή του σημερινού ράλι των τιμών. Η ευφορία των ημερών υποστηρίζεται πολύ από τη συνεχιζόμενη έλλειψη της χωρητικότητας που επιδεινώνει όλο και περισσότερο τη συσσωρευμένη ζήτηση και ωθεί την αύξηση των τιμών. Επιπλέον, η έναρξη των φετινών βροχών και των μουσώνων οδήγησε σε μεγάλη έλλειψη του διαθέσιμου τοπικού προϊόντος στα εγχώρια χαλυβουργεία και υποκίνησε την άνοδο.

Η αγορά διαλύσεων του Μπανγκλαντές απολαμβάνει τις θετικές επιπτώσεις από την αναστροφή του προϋπολογισμού μερικές βδομάδες πριν, και εμφανίζεται ξαφνικά δυνατή μετά από μήνες αδράνειας.

Τέλος, στην αγορά του Πακιστάν, υπήρξε μεγάλη σύγχυση καθώς ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω κατηγοριών διαφθοράς. Είναι αβέβαιο ακόμα πώς αυτή η τελευταία εξέλιξη θα μπορούσε να επισκιάσει την κινητικότητα των διαλύσεων στο Πακιστάν και αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη των προαναφερθέντων αγορών διαλύσεων τις επόμενες βδομάδες της θερινής περιόδου.

 

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.