Ανατιμήσεις στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρνει ο χειμώνας στο βόρειο...

Ανατιμήσεις στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρνει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο

148
Ανατιμήσεις στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρνει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο

Ένα πολύ «κρύο» ξεκίνημα επιφύλασσε το 2017 για την Ευρώπη σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς πολλές χώρες είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν premium στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ελλάδα. Ο βαρύς χειμώνας των τελευταίων ημερών, ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς η έλλειψη LNG ανάγκασε τη Γαλλία να αυξήσει τις προμήθειες της. Eλλείψεις παρουσιάστηκαν και στην Τουρκία ενώ η Ισπανία εμφάνισε ρεκόρ κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα οι τιμές του LNG βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.

χωρίς τίτλοΟι τιμές στη ΝΑ Ασία άγγιξαν τα $9,90 ανά εκατομμύριο Btu LNG, την υψηλότερη τιμή των δύο τελευταίων ετών για μεταφορές από το Κατάρ ή τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές στην Ευρώπη ανήλθαν σε $11,40 ανά εκατομμύριο Btu (9 Ιανουαρίου).

Η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, με την Gazprom να αυξάνει τις εξαγωγές της προς την ήπειρο σε ιστορικά επίπεδα, τόσο μέσω αγωγών όσο και διά θαλάσσης, δεδομένου ότι τα πλοία προσεγγίζουν πιο κοντά στα σημεία που υπάρχει περισσότερη ζήτηση. Ο γαλλικός φορέας διαχείρισης φυσικού αερίου GRTgaz SA σήμανε συναγερμό, καθώς τα αποθέματα έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναζητώντας την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω των μεσογειακών λιμένων της χώρας.

Οι εισαγωγές LNG στην Κίνα έφτασαν σε σημείο ρεκόρ τον Νοέμβριο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τον χειμώνα και στην αχανή ασιατική χώρα.

Αντίστοιχη εικόνα και για την Ελλάδα, όπου η ΔΕΣΦΑ προσβλέπει στην άφιξη τεσσάρων LNG tankers στον τερματικό σταθμό της στη Ρεβυθούσα για τον Ιανουάριο, καθώς κανένα πλοίο δεν έφτασε τον Δεκέμβριο. Συγκριτικά, τον περασμένο Ιανουάριο στη Ρεβυθούσα κατέπλευσαν δύο LNG tankers.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.