Συμφωνία με στόχο τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων

Συμφωνία με στόχο τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων

195
Συμφωνία με στόχο τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων

Η Εθνική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων του Ιράν (NITC) και η εταιρεία CIECH Trading SA, θυγατρική της πολωνικής CIECH S.A., μίας ηγέτιδας δύναμης στον χώρο της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για υπογραφή μεταξύ τους μίας συμφωνίας με στόχο τη μεταφορά ιρανικού αργού, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων, καθώς και ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμα.

Αντιπρόσωποι των δύο εταιρειών συναντήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στην Τεχεράνη. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Tomasz Grzela, διευθύνων σύμβουλος της Ciech Trading SA, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν εν τέλει στην ίδρυση μίας κοινής επιχείρησης (Joint Venture), η οποία θα αναλάβει την δια θαλάσσης μεταφορά από το Ιράν προς την Πολωνία αργού πετρελαίου, πετροχημικών προϊόντων και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του και ο Sirous Kianersi, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της NITC, δήλωσε ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο μερών, προσθέτοντας πως στα άμεσα σχέδια της NITC είναι η αύξηση του αριθμού των πλοίων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο προς τους πολωνικούς λιμένες.

Να σημειωθεί ότι Βαρσοβία και Τεχεράνη έχουν αρχίσει συστηματικά εδώ και καιρό την προσπάθεια επανασύσφιξης των διμερών τους οικονομικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς παραγωγής και εξαγωγής αερίου και πετρελαίου. Στις αρχές Νοεμβρίου η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company – NIOC) υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με την κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου της Πολωνίας – PGNiG, με την τελευταία να αναλαμβάνει να προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με το πετρελαϊκό πεδίο Sumar με διάρκεια έξι μηνών, ενώ εν συνεχεία θα έχει την δυνατότητα να καταθέσει την προσφορά της για να αναλάβει την εκμετάλλευση του πεδίου.

Ο Piotr Woźniak, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGNiG SA σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εταιρεία του θεωρεί το πεδίο Sumar πολλά υποσχόμενο και ότι η συνεργασία με τη NIOC ανοίγει νέες ευκαιρίες για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.