
Ο πάγος στην Αρκτική Θάλασσα, όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, λιώνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες, επιφέροντας δραματικές αλλαγές στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη και όχι μόνο.
Ιστορικά, ο θαλάσσιος πάγος στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, που δεν ξεπερνά σε πάχος τα πέντε μέτρα, σχηματίζεται κάθε χειμώνα, ενώ με τον ερχομό του καλοκαιριού ο πάγος λιώνει εν μέρει και περιορίζεται η περιοχή που αυτός καλύπτει, ενώ με τον ερχομό του χειμώνα ο κύκλος της εκ νέου δημιουργίας του αρχίζει και πάλι. Όμως, από την εποχή της δεκαετίας του 1980 η Αρκτική υπερθερμαίνεται με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επιφέροντας μεγάλες αλλαγές στα οικοσυστήματα και διάβρωση των ακτών σε Αλάσκα και Καναδά, ενώ ενισχύει και την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Τομ Βάγκνερ, τον διευθυντή του προγράμματος έρευνας της κρυόσφαιρας της NASA, το 2016 καταγράφεται έως τώρα ως ένα από τα θερμότερα έτη του πλανήτη, με τον πάγο της Αρκτικής να υποχωρεί συνεχώς, χωρίς σημάδια επανεμφάνισης. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία «σε σχέση με την δεκαετία του 1980 έχει χαθεί περισσότερο από το ένα τρίτο του αρκτικού πάγου» και αυτή η τάση δείχνει να συνεχίζεται και στο μέλλον. Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως αρνητική, καθώς η «υγεία» του πάγου αποτελεί μία σαφή ένδειξη για τη συνολική κατάσταση της κλιματικής «υγείας» του πλανήτη μας.
Άλλωστε, έχει πλέον αποδειχθεί ότι από τη συνεχή συρρίκνωση των πάγων, καταγράφεται αυξημένη διαρροή μεθανίου από τις υπόγειες «δεξαμενές» στην Αρκτική, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με περισσότερα αέρια που ενισχύουν σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Για τον Τομ Βάγκνερ «ο πλανήτης δεν αλλάζει απλά, αλλά έχει ήδη αλλάξει», γεγονός που καθιστά υποχρεωτική τη λήψη μέτρων καθώς «η τήξη των παγετώνων σε Αλάσκα, Καναδά και Γροιλανδία έχει ήδη αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι του σημείου που περιοχές όπως το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη να βιώνουν πλημμυρικά φαινόμενα».
Μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με την υποχώρηση του αρκτικού πάγου κατά την περίοδο 1987-2014 στο βίντεο που θα βρείτε εδώ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η επανεκκίνηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι γεγονός, με την Hellenic Seaplanes να συνεχίζει τις πτήσεις της. Μετά την επιτυχημένη προσθαλάσσωση υδροπλάνου στο…
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που αυτή ενέχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.421…
H Αρχή του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETS), με απάντησή της στις διαβουλεύσεις της βιομηχανίας για την επέκταση του UK ETS…
Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα» της ενέργειας προανήγγειλε η Τουρκία, η οποία καλοβλέπει την επίτευξη νέας συμφωνίας με το Ιράκ για έναν αγωγό πετρελαίου ανάμεσα…
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν…
Η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία τύπου…
Εν μέσω συθέμελων μεταβολών στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου, η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα στον βωξίτη και στο σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας φαίνεται…
Καθώς η αγορά αυτοκινήτων της Αιγύπτου επεκτείνεται, οδηγούμενη από την οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας, ο πρώτος αιγυπτιακός τερματικός σταθμός οχημάτων πραγματοποίησε πρεμιέρα.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ