Η Statoil παρά τις ζημίες επενδύει $2,5 δις για ενίσχυση της θέσης...

Η Statoil παρά τις ζημίες επενδύει $2,5 δις για ενίσχυση της θέσης της στην Βραζιλία

85
Η Statoil παρά τις ζημίες επενδύει $2,5 δις για ενίσχυση της θέσης της στην Βραζιλία

Ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός Statoil έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras για την καταβολή $ 2,5 δις με στόχο την απόκτηση του ελέγχου του νεο-ανακαλυφθέντος πεδίου εξόρυξης πετρελαίου «Carcará» στην Βραζιλία, που περιλαμβάνει ένα από τα πλέον πλούσια και μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα του κόσμου.
Σε ανακοίνωσή του ο Eldar Sætre, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Statoil, σημειώνει ότι «μέσω αυτής της εξαγοράς αποκτούμε πρόσβαση σε ένα παγκόσμιας κλάσης περιουσιακό στοιχείο, κάτι που ενισχύσει την παρουσία μας στην Βραζιλία, μία κύρια περιοχή δραστηριοποίησης για την Statoil».
Καθώς φαίνεται, όμως, δεν είναι μόνο το πεδίο «Carcará» που ενδιαφέρει την Statoil, αλλά και άλλα πεδία εξόρυξης πετρελαίου όπως τα Campos και Espírito Santo, στα οποία η νορβηγική εταιρεία επιδιώκει συνεργασία με την Petrobras για σύναψη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται στελέχη της τελευταίας.
Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των διερευνητικών γεωτρήσεων, έχει ήδη επιβεβαιωθεί στο πεδίο «Carcará» η παρουσία μίας ποσότητας πετρελαίου που αγγίζει τα 53 δισεκατομμύρια βαρέλια, με την Statoil να εκτιμά πως οι απολήψιμες ποσότητες μπορούν να υπερβούν τα συνολικά 91 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Έχει ενδιαφέρον ότι τα αναπτυξιακά σχέδια της Statoil στην Βραζιλία υλοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός εφαρμόζει μία αυστηρή πολιτική περικοπής εξόδων για περιορισμό του λειτουργικού του κόστους, μέσω κυρίως εκατοντάδων απολύσεων προσωπικού. Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου η Statoil ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχε συνολικές ζημίες ύψους $307 εκατ., όταν πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους $861 εκατ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/KIM LALAND / STATOIL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.