Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

1527
Σε ισχύ μπαίνει η Ballast Water Management Convention

Στις 24 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της 29ης Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η Ινδονησία επικύρωσε την Ballast Water Management (BWM) Convention, ένα σημαντικό διεθνή κανονισμό για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χωρητικότητας εθνικών στόλων που διαθέτει ο ΙΜΟ, η απόφαση της Ινδονησίας να επικυρώσει την BWM Convention έχει ως αποτέλεσμα να πληρούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου να έχει επικυρωθεί από κράτη-μέλη του ΙΜΟ τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 35% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε gt.
Αυτό σημαίνει ότι η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ την 24η Νοεμβρίου 2016. Στόχος της BWM Convention είναι η λήψη μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης επικίνδυνων θαλασσίων οργανισμών, μέσω του θαλασσίου έρματος που μεταφέρουν τα πλοία.
H συγκεκριμένη απόφαση, που προήλθε από την κυβέρνηση της Ινδονησίας, ξάφνιασε τους πάντες. Τα πρώτα σχόλια εστιάζονται ότι συνέβη μετά από πίεση του γγ του Ιμο ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του σε μερικούς μήνες ήθελε να αφήσει πίσω του ως παρακαταθήκη μια ισχυρή σύμβαση στο βιογραφικό του.
Η νέα σύμβαση Ballast Water Management (BWM) Convention, είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στις ναυτιλιακές εταιρείες που δεν περίμεναν τόση άμεση εφαρμογή της νέας διεθνούς νομοθεσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.