Ο λιμένας του Ρότερνταμ θα γίνει η πύλη της Βαυαρίας προς την...

Ο λιμένας του Ρότερνταμ θα γίνει η πύλη της Βαυαρίας προς την Ευρώπη

221
Ο λιμένας του Ρότερνταμ θα γίνει η πύλη της Βαυαρίας προς την Ευρώπη

Μέχρι τώρα και για αρκετές δεκαετίες οι εμπορικές μεταφορές (εισαγωγές – εξαγωγές) μεταξύ Βαυαρίας και Ρότερνταμ διεξάγονταν κατά βάση μέσω φορτηγών ποταμόπλοιων.
Όμως από το Μάρτιο του 2012 η Βαυαρία απέκτησε με το λιμάνι του Ρότερνταμ μία απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση που παρέχουν οι εταιρείες European Gateway Services και TX Logistics.
Τα εν λόγω τραίνα συνδέουν πέντε φορές την εβδομάδα το λιμάνι της Νυρεμβέργης με αυτό του Ρότερνταμ και τέσσερις φορές το Μόναχο με το Ρότερνταμ. Βέβαια, πέραν της Νυρεμβέργης και του Μονάχου σύνδεση με το Ρότερνταμ έχει και ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Aschaffenburg, με φορτηγά ποταμόπλοια μέσω του Mainz am Rhein.
Όμως καθώς η ζήτηση για συνδυασμένες μεταφορές αυξάνεται συνεχώς οδήγησε τους Βαυαρούς επιχειρηματίες να λάβουν πρωτοβουλία προς αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν στη Νυρεμβέργη από τα μέλη της Ένωσης των Βαυαρών επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των logistics (bayernhafen Gruppe), και του Λιμένα του Ρότερνταμ τα αποτελέσματα της κοινής εμπειρικής τους μελέτης που αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βαυαρίας και Ρότερνταμ και την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξής τους μέσω συνδυασμένων μεταφορών πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας και τραίνων.
Ο υπουργός Επικρατείας της Βαυαρίας, ο υπουργός Εσωτερικών με ευθύνη τις κατασκευές και τις μεταφορές Joachim Herrmann, ο γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την κινητικότητα και τις μεταφορές του Ολλανδικού υπουργείου Υποδομών και Περιβάλλοντος Mark Frequin, ο διευθύνων σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ Allard Castelein, και ο Joachim Zimmermann, διευθύνων σύμβουλος του «bayernhafen Gruppe» συζήτησαν στη Νυρεμβέργη για τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη των logistics μεταξύ της Βαυαρίας και του λιμένα του Ρότερνταμ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, παρουσιάστηκαν από τον Dr Christoph Tripp καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης. Στην εμπειρική αυτή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 70 ναυλομεσίτες, ναυτιλιακές εταιρείες και ναυλωτές οι οποίοι μέσω προσωπικών συνεντεύξων απάντησαν σε ερωτήματα που αφορούσαν το παρόν και το μέλλον των διατροπικών συνδέσεων μεταξύ Ρότερνταμ και Βαυαρίας (intermodal connections).
Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, υπό την ονομασία «bayrolo-Studie», συνοψίζονται ως εξής:
(α) Οι ναυλομεσίτες, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ναυλωτές της Βαυαρίας ενδιαφέρονται τα μέγιστα για την ύπαρξη πολλαπλών συνδέσεων μεταξύ των περιφερειών της Βαυαρίας και των θαλάσσιων λιμένων.
(β) Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ναυλωτές που λαμβάνουν την απόφαση για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει το εμπόρευμα και σε ποιο λιμάνι θα φτάσει, ενώ η επιλογή τους βασίζεται στο χρόνο του ταξιδιού, στη συχνότητα των δρομολογίων και βεβαίως στο κόστος.
(γ) Το επίπεδο γνώσης σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης των logistics μεταξύ Βαυαρίας και Ρότερνταμ είναι σημαντικά περιορισμένο, ενώ σημειώνονται ελλείψεις όσον αφορά τη διακίνηση των εμπορευμάτων, την επιχειρησιακή διαφάνεια, αλλά και την οργάνωση και διαχείριση της πληροφορίας.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας, που συνεχίζει την εργασία της, είναι να προτείνει στις τοπικές αρχές συγκεκριμένα μέτρα αλλά και να βοηθήσει στην προώθηση και υλοποίησή τους ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ Ρότερνταμ και Βαυαρίας.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας με ευθύνη τις κατασκευές και τις μεταφορές Joachim Herrmann «χάρη στη συγκεκριμένη έρευνα, η Βαυαρία και το Ρότερνταμ έχουν έρθει λίγο πιο κοντά». Για τον ίδιο «η έρευνα κατέδειξε ότι η σύνδεση Βαυαρίας και Ρότερνταμ συνιστά μία ανταγωγιστική εναλλακτική για τους ναυλωτές και διαμεταφορείς της Βαυαρίας. Με τη γνώση που κομίζει η συγκεκριμένη μελέτη, θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες και συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση των συνδυασμένων μεταφορών στο μέλλον, οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών logistics».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ Allard Castelein δήλωσε ότι «η Βαυαρία έχει μία ανθηρή εξαγωγή βιομηχανία. Για αυτήν τη βιομηχανία ο λιμένας του Ρότερνταμ μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Βαυαρίας προς την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Και αυτό γιατί εκτός από τις διεθνείς τακτικές ναυτιλιακές γραμμές εμπορευματοκιβωτίων, ο λιμένας του Ρότερνταμ έχει μακράν το μεγαλύτερο αριθμό ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες της Βαυαρίας να εξάγουν τα προϊόντα τους γρήγορα και ευέλικτα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Σκανδιναυία, καθώς και τη Νότια Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική».
Για την έρευνα και τα αποτελέσματά της όμως μίλησε και ο Joachim Zimmermann, διευθύνων σύμβουλος του «Βayernhafen Gruppe», ο οποίος επισήμανε ότι «τα μέλη του «Βayernhafen Gruppe» ανοίγουν νέους δρόμους για την εισαγωγική και εξαγωγική οικονομία της Βαυαρίας, ενισχύοντας παράλληλα τους ήδη υπάρχοντες. Εμείς θεωρούμε άκρως σημαντική μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των θαλάσσιων και των ποτάμιων λιμένων. Και αυτός είναι ο στόχος τόσο δικός μας όσο και του λιμένα του Ρότερνταμ: η βιώσιμη ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του άξονα Βαυαρίας-Ρότερνταμ προς όφελος της βαυαρικής οικονομίας και των εμπορικών επιχειρήσεων, των ναυλωτών, των διαμεταφορέων και των ναυτιλιακών εταιρειών της Βαυαρίας».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.