Το πρώτο Καναδέζικο bulker με σύστημα επεξεργασίας έρματος

Το πρώτο Καναδέζικο bulker με σύστημα επεξεργασίας έρματος

271
Το πρώτο Καναδέζικο bulker με σύστημα επεξεργασίας έρματος

Ο καναδικός όμιλος ναυτιλιακών εταιρειών Fednav με βάση το Μόντρεαλ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε από το ναυπηγείο Oshima της Ιαπωνίας το πρώτο του bulker το οποίο είναι εφοδιασμένο με νέο σύστημα επεξεργασίας έρματος. Το νέο πλοίο θα εξυπηρετεί τις γραμμές των Μεγάλων Λιμνών.
Συγκεκριμένα το Federal Biscay, είναι ένα φορτηγό πλοίο χωρητικότητας 34.500 dwt προορισμένο για μεταφορές εντός των Μεγάλων Λιμνών, θα διακινεί γενικά φορτία αλλά και χύδην, όπως σιτηρά, από την περιοχή του Midwest προς τις παγκόσμιες αγορές.
Η Fednav, που κυριαρχεί στη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και του θαλάσσιου περάσματος του St. Lawrence, ανακοίνωσε ήδη από τον Απρίλιο 2015 ότι θα εξοπλίσει 12 από τα νέα της πλοία με συστήματα BallastAce από την Ιαπωνική εταιρεία JFE Engineeering. Τα 12 πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση στο ναυπηγείο Oshima στην Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύστημα εγκαθίσταται στα πλοία πολύ πριν από τα χρονικά όρια που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί.
Το BallastAce αναμένεται να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό τόσο σε γλυκό όσο και σε θαλασσινό νερό. Το σύστημα επεξεργασίας έρματος θα χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό έγχυσης με φίλτρο και υποχλωριώδες νάτριο (χλωρίνη).
Όπως δήλωσε ο Paul Pathy, πρόεδρος και and Co-CEO της Fednav Limited «η εταιρείας μας έχει δεσμευτεί για την τόνωση του εμπορίου και την ενίσχυση της οικονομίας του Καναδά, με παράλληλη προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος των Μεγάλων Λιμνών από την εισαγωγή και εξάπλωση υδρόβιων χωροκατακτητικών ειδών». Ο ίδιος σημείωσε ότι «μετά από εκτενή ανάλυση και δοκιμές, είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογία που επιλέγουμε είναι το πλέον οικονομικό και αποτελεσματικό μέσο για να διασφαλιστεί ότι ο Καναδάς πληροί τις διεθνείς απαιτήσεις για την επεξεργασία έρματος. Είμαστε υπερήφανοι που μαζί με την κυβέρνηση και τους εταίρους μας στο ναυτιλιακό κλάδο βρισκόμαστε επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τον καναδικό, αμερικανικό και διεθνή εμπορικό στόλο που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών».
Η Fednav επέλεξε αυτήν την τεχνολογική λύση μετά από χρόνια δοκιμών. Από το πλοίο Federal Yukon (σύστημα επεξεργασίας έρματος με ιόντα χαλκού) και το Federal Welland (σύστημα επεξεργασίας έρματος με ηλεκτροδιαλυτικό απολυμαντικό) έως το Federal Venture (επεξεργασία με χλωρίωση) η καναδική εταιρεία επί πολλά χρόνια έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για να βρει μία αξιόπιστη, αποτελεσματική και οικονομική λύση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την είσοδο στις Λίμνες υδρόβιων χωροκατακτητικών ειδών.
Με την επιτυχή εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας στο πλοίο Federal Biscay η Fednav θα μπορέσει να εισαγάγει το σύστημα BallastAce στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών με το άνοιγμα του θαλάσσιου περάσματος του St. Lawrence to 2016. Με την ενθάρρυνση της Fednav αλλά και με την έγκριση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS) επιδιώκεται η έγκριση του συστήματος BallastAce και από την Αμερικανική Ακτοφυλακή τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά ύδατα μετά από δοκιμές στα κέντρα ελέγχου και δοκιμών GSI και MERC στις περιοχές Superior, WI, και Baltimore, MD.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.