
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με στοιχεία του 2023, και να απασχολούν περισσότερους από 25 εκατ. εργαζόμενους σε 44 χώρες. Συγκεκριμένα, αν τα συνολικά έσοδα αυτών των επιχειρήσεων συγκρίνονταν με το ΑΕΠ μίας χώρας, θα αποτελούσαν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτά, και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, παρουσιάζονται στη φετινή έκδοση του Global 500 Family Business Index 2025 της EY και του Πανεπιστημίου St. Gallen. Πρόκειται για έναν δείκτη, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια και καταγράφει τις 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως με βάση τα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, η Ευρώπη φιλοξενεί σχεδόν τις μισές από αυτές τις επιχειρήσεις (47%), η Βόρεια Αμερική το 29% και η Ασία το 18%. Αυτή η ευρωπαϊκή δυναμική είναι εμφανής και στην Ελλάδα, με μία οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο πετρελαίου και αερίου να βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των 500 μεγαλύτερων οικογενειακών επιχειρήσεων διεθνώς. Από άποψη κλάδων, το λιανεμπόριο προηγείται με το 20% των εταιρειών, ακολουθούμενο από τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων (19%), την προηγμένη βιομηχανία (15%) και τον κλάδο κινητικότητας/μεταφορών (9%).
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και στρατηγικής κεφαλαίου για αυτές τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες αποδεικνύουν ότι ξέρουν να κινούνται έγκαιρα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες: Σε ποσοστό 47% έχουν προχωρήσει σε μία ή περισσότερες συναλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 34% των συμφωνιών που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσε συναλλαγές άνω των 250 εκατ. δολαρίων. Το μυστικό πίσω από τη διαχρονική επιτυχία τους βρίσκεται σε τρία στοιχεία: Αναζήτηση μακροπρόθεσμης αξίας, ευελιξία και σταθερή προσήλωση στην καινοτομία. Γι’ αυτό, άλλωστε, το 34% των εταιρειών του δείκτη έχουν ιστορία άνω του ενός αιώνα, ενώ το 85% μετρούν περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας. Στην κορυφή της λίστας, μία ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει την πορεία της εδώ και πάνω από 400 χρόνια, ενώ δύο ευρωπαϊκές μετρούν περισσότερα από 300 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ