
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με στοιχεία του 2023, και να απασχολούν περισσότερους από 25 εκατ. εργαζόμενους σε 44 χώρες. Συγκεκριμένα, αν τα συνολικά έσοδα αυτών των επιχειρήσεων συγκρίνονταν με το ΑΕΠ μίας χώρας, θα αποτελούσαν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτά, και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, παρουσιάζονται στη φετινή έκδοση του Global 500 Family Business Index 2025 της EY και του Πανεπιστημίου St. Gallen. Πρόκειται για έναν δείκτη, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια και καταγράφει τις 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως με βάση τα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, η Ευρώπη φιλοξενεί σχεδόν τις μισές από αυτές τις επιχειρήσεις (47%), η Βόρεια Αμερική το 29% και η Ασία το 18%. Αυτή η ευρωπαϊκή δυναμική είναι εμφανής και στην Ελλάδα, με μία οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο πετρελαίου και αερίου να βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των 500 μεγαλύτερων οικογενειακών επιχειρήσεων διεθνώς. Από άποψη κλάδων, το λιανεμπόριο προηγείται με το 20% των εταιρειών, ακολουθούμενο από τον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων (19%), την προηγμένη βιομηχανία (15%) και τον κλάδο κινητικότητας/μεταφορών (9%).
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και στρατηγικής κεφαλαίου για αυτές τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες αποδεικνύουν ότι ξέρουν να κινούνται έγκαιρα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες: Σε ποσοστό 47% έχουν προχωρήσει σε μία ή περισσότερες συναλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 34% των συμφωνιών που δημοσιοποιήθηκαν αφορούσε συναλλαγές άνω των 250 εκατ. δολαρίων. Το μυστικό πίσω από τη διαχρονική επιτυχία τους βρίσκεται σε τρία στοιχεία: Αναζήτηση μακροπρόθεσμης αξίας, ευελιξία και σταθερή προσήλωση στην καινοτομία. Γι’ αυτό, άλλωστε, το 34% των εταιρειών του δείκτη έχουν ιστορία άνω του ενός αιώνα, ενώ το 85% μετρούν περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας. Στην κορυφή της λίστας, μία ιαπωνική εταιρεία συνεχίζει την πορεία της εδώ και πάνω από 400 χρόνια, ενώ δύο ευρωπαϊκές μετρούν περισσότερα από 300 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν, έπειτα από ισχυρή…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Αύξηση 0,9% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Φεβρουαρίου 2024, έναντι μείωσης 0,1%…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ