
Επίσημη μορφή έλαβε η αμερικανική πρόταση για την επιβολή τελών σε κινεζικά πλοία, με στόχο την αναβίωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Τα συγκεκριμένα τέλη, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 17 Απριλίου, αν και σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με την αρχική πρόταση του περασμένου Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιφέρουν νέες διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο. Συγκεκριμένα, από τα μέσα Οκτωβρίου, ήτοι σε έξι μήνες από τώρα, Κινέζοι πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων θα χρεώνονται $50 ανά τόνο φορτίου για προσεγγίσεις πλοίων σε λιμάνια των ΗΠΑ, ενώ τα εν λόγω τέλη θα αυξάνονται κατά $30 ανά τόνο ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα τέλη για τους μη Κινέζους διαχειριστές πλοίων που διαχειρίζονται πλοία ναυπηγημένα στην Κίνα θα διαμορφωθούν στα $18 ανά τόνο ή $120 ανά εμπορευματοκιβώτιο.
Τα τέλη θα εφαρμόζονται μία φορά ανά ταξίδι και όχι περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τέλη δεν θα υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των πλοίων κινεζικής κατασκευής σε έναν στόλο ή με βάση τις μελλοντικές παραγγελίες κινεζικών πλοίων, όπως είχε αρχικά προταθεί. Εξαιρούνται επίσης τα πλοία κενού φορτίου τα οποία καταφθάνουν στις ΗΠΑ για τη φόρτωση σιτηρών ή άνθρακα. Τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ αμερικανικών λιμένων καθώς και από τα λιμάνια αυτά προς τα νησιά της Καραϊβικής και εντός αμερικανικών χωρικών υδάτων εξαιρούνται επίσης από τα τέλη, όπως επίσης και τα αμερικανικά και καναδικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια στις Μεγάλες Λίμνες.
Η αρχική πρόταση του USTR ήταν για επιβολή τελών $1,5 εκατ. για κάθε προσέγγιση κινεζικών πλοίων σε αμερικανικά λιμάνια. Η απόφαση για τα τέλη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το θαλάσσιο εμπόριο ήδη βιώνει τις επιδράσεις από τους δασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορτία από την Κίνα με αρχικό προορισμό τα αμερικανικά λιμάνια, ανακατευθύνονται στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί κύκλοι τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Tα τέλη εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας που εκκίνησε ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας τον Απρίλιο του 2024 για την κινεζική κυριαρχία στη ναυπηγική βιομηχανία. Πάντως, σε πρόσφατη αποστολή της δημοσιογραφικής ομάδας των Ναυτικών Χρονικών στις ΗΠΑ, διατυπώθηκε η άποψη ότι η αναβίωση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί και η επιβολή τελών δεν αποτελεί τη λύση.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το Πακιστάν έκλεισε σήμερα τον εναέριο χώρο του για όλα τα ινδικά αεροσκάφη, μια σημαντική εξέλιξη που διέκοψε πολλές διεθνείς πτήσεις και έφερε τα…
Περίπου 82.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Δούναβη κατά τη μεταφορά σε φορτηγίδα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, προκαλώντας κίνδυνο ρύπανσης του ποταμού, τόνισε…
Το πρώτο «Repowering Αιολικών Πάρκων» στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία προχώρησε σε αντικατάσταση παλιών ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο…
Καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και του κλάδου μεταφορών παραμένουν θολές, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον της ζήτησης για αερομεταφορές τους επόμενους μήνες.…
Σε ρότα ανάπτυξης εξακολουθεί να βρίσκεται η αιολική ενέργεια παγκοσμίως, με το 2024 να αποτελεί έτος-ορόσημο για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του…
Διαχειρίστριες εταιρείες και ναυπηγεία της Νότιας Κορέας φαίνεται πως θα ευνοηθούν από τα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ στα κινεζικά πλοία, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο…
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται την τελευταία τριετία οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν καταγραφεί πολλαπλά περιστατικά φθοράς…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 5,4% και διαμορφώθηκε σε 1,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ