
Επίσημη μορφή έλαβε η αμερικανική πρόταση για την επιβολή τελών σε κινεζικά πλοία, με στόχο την αναβίωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.
Τα συγκεκριμένα τέλη, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 17 Απριλίου, αν και σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με την αρχική πρόταση του περασμένου Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιφέρουν νέες διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο. Συγκεκριμένα, από τα μέσα Οκτωβρίου, ήτοι σε έξι μήνες από τώρα, Κινέζοι πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων θα χρεώνονται $50 ανά τόνο φορτίου για προσεγγίσεις πλοίων σε λιμάνια των ΗΠΑ, ενώ τα εν λόγω τέλη θα αυξάνονται κατά $30 ανά τόνο ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα τέλη για τους μη Κινέζους διαχειριστές πλοίων που διαχειρίζονται πλοία ναυπηγημένα στην Κίνα θα διαμορφωθούν στα $18 ανά τόνο ή $120 ανά εμπορευματοκιβώτιο.
Τα τέλη θα εφαρμόζονται μία φορά ανά ταξίδι και όχι περισσότερες από πέντε φορές το χρόνο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τέλη δεν θα υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των πλοίων κινεζικής κατασκευής σε έναν στόλο ή με βάση τις μελλοντικές παραγγελίες κινεζικών πλοίων, όπως είχε αρχικά προταθεί. Εξαιρούνται επίσης τα πλοία κενού φορτίου τα οποία καταφθάνουν στις ΗΠΑ για τη φόρτωση σιτηρών ή άνθρακα. Τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα μεταξύ αμερικανικών λιμένων καθώς και από τα λιμάνια αυτά προς τα νησιά της Καραϊβικής και εντός αμερικανικών χωρικών υδάτων εξαιρούνται επίσης από τα τέλη, όπως επίσης και τα αμερικανικά και καναδικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια στις Μεγάλες Λίμνες.
Η αρχική πρόταση του USTR ήταν για επιβολή τελών $1,5 εκατ. για κάθε προσέγγιση κινεζικών πλοίων σε αμερικανικά λιμάνια. Η απόφαση για τα τέλη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το θαλάσσιο εμπόριο ήδη βιώνει τις επιδράσεις από τους δασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορτία από την Κίνα με αρχικό προορισμό τα αμερικανικά λιμάνια, ανακατευθύνονται στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί κύκλοι τονίζουν ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Tα τέλη εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας που εκκίνησε ο αντιπρόσωπος για το εμπόριο της αμερικανικής προεδρίας τον Απρίλιο του 2024 για την κινεζική κυριαρχία στη ναυπηγική βιομηχανία. Πάντως, σε πρόσφατη αποστολή της δημοσιογραφικής ομάδας των Ναυτικών Χρονικών στις ΗΠΑ, διατυπώθηκε η άποψη ότι η αναβίωση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί και η επιβολή τελών δεν αποτελεί τη λύση.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια προτεραιότητα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Η τεχνολογία για την ασφαλή λειτουργία πλοίων με καύσιμο την αμμωνία βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσίευσε ο ClassNK. Οι οδηγίες…
Οι συμφωνίες με επίκεντρο την παροχή αμερικανικής ενέργειας, και δη LNG, βαίνουν δυναμικά. Ειδικότερα, οι εταιρείες Kimmeridge Texas Gas και Commonwealth LNG έχουν κεντρίσει…
Στον απόηχο της αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, η αγορά των containerships φαίνεται να παίρνει βαθιά «ανάσα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα…
Από τα ψηφιακά δίδυμα και τις προσομοιώσεις τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τη ρομποτική, την προηγμένη αυτοματοποίηση και την επαυξημένη πραγματικότητα, τα «έξυπνα» ναυπηγεία δεν είναι…
Την υιοθέτηση νέων δεσμευτικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αναφορικά με την ασφαλή μεταφορά πλαστικών (plastic pellets) τόσο στην ξηρά όσο και στη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ