
Το «Stena Futuro», το νέο καινοτόμο πλοίο της Stena Line, έχει ενσωματώσει τεχνολογίες αιχμής, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων. Πρόκειται για ένα πλοίο Ro-Ro, μήκους 240 μ., σχεδιασμένο για τη μεταφορά ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινήτων.
Η γάστρα και η υπερκατασκευή του «Stena Futuro» έχουν βελτιστοποιηθεί, με σκοπό τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου φορτίου και τη μείωση του βάρους. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του «Stena Futuro» είναι η υβριδική πρόωση. Το πλοίο θα διαθέτει συνδυασμό κινητήρων χαμηλής κατανάλωσης, ικανών να λειτουργούν με διάφορα καύσιμα, καθώς και συστήματα μπαταριών που του επιτρέπουν να κινείται εν μέρει με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των ελιγμών εντός λιμένων, όπου η ησυχία και οι χαμηλές εκπομπές είναι κρίσιμες. Επιπλέον, φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω στο πλοίο θα συμβάλουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Η καινοτομία συνεχίζεται με το σύστημα air lubrication, το οποίο χρησιμοποιεί μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα για να μειώσει την τριβή ανάμεσα στο πλοίο και το νερό, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου. Παράλληλα, το πλοίο θα διαθέτει σύστημα ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, αξιοποιώντας τα καυσαέρια των μηχανών για θέρμανση ή ακόμα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα τέσσερα πτερύγια-ιστία, ύψους 40 μ., που έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό του πλοίου. Αυτά μπορούν να αναδιπλωθούν όταν απαιτείται, όπως για παράδειγμα στη διέλευση κάτω από γέφυρες. Πρόσφατες δοκιμές και προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο RISE, επιβεβαίωσαν ότι τα ιστία μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση καυσίμου έως και 15%.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ