
Από τις πρώτες μέρες της επιστροφής του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι δασμοί και γενικότερα η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού που επιδιώκει να εφαρμόσει αποτελούν το πρώτο θέμα στον ναυτιλιακό Τύπο.
Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μπορεί εμπορεύματα όπως η σόγια και το καλαμπόκι να έχουν την «τιμητική» τους, ωστόσο σφοδρές επιδράσεις αναμένονται και στο εμπόριο μεταλλουργικού άνθρακα.
Ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Κίνα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (μόλις 2% και 5% των συνολικών εισαγωγών της Κίνας), ο αμερικανικός μεταλλουργικός άνθρακας αποτελεί σχεδόν το 12% του θαλάσσιου εφοδιασμού της Κίνας. Οι δασμοί ύψους 15% στον αμερικανικό άνθρακα θα τον θέσουν πιθανότατα εκτός της αγοράς της Κίνας, αναγκάζοντας τους αγοραστές να αναζητήσουν προμήθειες από αλλού. Η Κίνα μπορεί να στραφεί προς την Αυστραλία και τον Καναδά για φορτία άνθρακα, ενώ η Μογγολία επεκτείνει ταχέως τις εξαγωγές άνθρακα μέσω σιδηροδρόμου, με στόχο να διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητά της.
Κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη αλλαγή στον εμπορευματικό χάρτη του μεταλλουργικού άνθρακα πιθανόν να προέλθει από τη Μογγολία, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μερίδιο των χαμένων αμερικανικών φορτίων. Στις 17 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της Μογγολίας, Luvsannamsrain Oyun-Erdene, επιβεβαίωσε ότι οι διαγωνισμοί για την εκκίνηση της κατασκευής ενός δεύτερου διασυνοριακού σιδηροδρόμου, που θα συνδέει το Gashuun Sukhait με το λιμάνι Ganqimaodu της Κίνας, θα ανοίξουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Η κατασκευή του δικτύου αναμένεται να διαρκέσει δυόμισι χρόνια, με έναρξη κατασκευής τον Απρίλιο του 2025, και θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές άνθρακα από 83 εκατ. τόνους σε 165 εκατ. τόνους ετησίως μέσω σιδηροδρόμου.
Πηγή: Intermodal
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ