
Ο ρόλος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στη γεωπολιτική ισχύ της Ευρώπης παραμένει καθοριστικός, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ECSA European Shipowners.
Ειδικότερα, επικαλούμενη στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Deloitte και μελέτης της CE Delft, η ECSA υπογραμμίζει ότι παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε ευρωπαϊκά χέρια βρίσκεται το 35% του παγκόσμιου στόλου.
Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές διαχειρίζονται το 30% των bulk carriers, το 44% των containerships, το 35% των tankers και το 33% των LNG carriers, γεγονός που καθιστά την ΕΕ ηγέτιδα δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Παράλληλα, η έρευνα της Deloitte εστιάζει στην ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρότι το ισχύον ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο της ΕΕ διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας, υπάρχουν περαιτέρω πρωτοβουλίες που δύνανται να παρθούν. Σε αυτές, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η κάλυψη του επενδυτικού κενού αναφορικά με την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ευθυγράμμιση ευρωπαϊκών νομοθεσιών με διεθνείς κανονισμούς.
Ο Γενικός Γραμματέας της ECSA European Shipowners, Σωτήρης Ράπτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ναυτιλία συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ενέργειας και των ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης».
Επιπλέον, πρόσθεσε: «Ο ευρωπαϊκός στόλος και η χωρητικότητά του αυξάνονται, όμως άλλοι αυξάνονται ταχύτερα. Για να διατηρηθεί η ισχύς της ναυτιλίας ως asset υψηλής γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη, πρέπει να η ανταγωνιστικότητά της διεθνώς να υποστηριχθεί και να δρομολογηθούν επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ