
Μόνο 1 στους 6 πλοιοκτήτες κατανοούν πώς ένα πλοίο λειτουργεί με ασφάλεια έναντι των κυβερνοεπιθέσεων κατά την παράδοση, ενώ μόλις το 17% των ναυπηγείων αναγνωρίζουν ότι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε η Thetius σε συνεργασία με την CyberOwl και την HFW.
Είναι αλήθεια ότι η έκθεση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στις κυβερνοεπιθέσεις αυξάνεται ραγδαία. Οι «κυβερνοεγκληματίες» έχουν εξελιχθεί σε οργανωμένες ομάδες με οικονομικά κίνητρα, οι οποίες αξιοποιούν τυχόν τρωτά σημεία στα ηλεκτρονικά συστήματα των ναυτιλιακών εταιρειών, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Και ενώ η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πρόκληση τη σημερινή εποχή, ένας σημαντικός αριθμός stakeholders της ναυτιλίας παραμένουν αβέβαιοι αναφορικά με τα εφαλτήρια ασφάλειας έναντι επιθέσεων.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι το 55% των συμμετεχόντων πλοιοκτητών θεωρούν ότι ο οργανισμός τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ενώ το 36% τη θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ναυλωτές είναι 67% και 17%, ενώ για τα ναυπηγεία είναι 33% και 56%. Παράλληλα, το 7% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν λύτρα μετά από κυβερνοεπίθεση, με το μέσο κόστος αυτών να μην ξεπερνά τα $100.000.
Αναφορικά με τα πληρώματα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 93% δηλώνει απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, ενώ το 70% θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην εκπαίδευση με ασκήσεις.
Η έκθεση βασίστηκε σε συνδυασμό πρωτογενούς έρευνας, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων και έρευνας μεταξύ των stakeholders του κλάδου, καθώς και δευτερογενών πηγών, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών ερευνών, περιοδικών και δημοσιευμένης αρθρογραφίας. Πραγματοποιήθηκαν 14 συνεντεύξεις με stakeholders του κλάδου ‒ μεταξύ άλλων, πλοιοκτήτες, διαχειριστές και εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η έρευνα έλαβε 142 απαντήσεις.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ