
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ότι είναι «πιθανή» η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Πεκίνου να ανταποδώσει, στους επιπρόσθετους δασμούς 10% της Ουάσιγκτον σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, επιβάλλοντας στοχευμένους δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμερικανικών αγαθών.
Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν ήδη «υπογράψει εξαίρετη εμπορική συμφωνία με την Κίνα» κι η σύναψη νέας «είναι πιθανή», είπε ο Τραμπ στον Τύπο επί του προεδρικού αεροσκάφους. Δήλωσε επίσης πως αναμένει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά της, η Κίνα κάλεσε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου τις ΗΠΑ να επιδείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» στην επίλυση των οικονομικών διαφορών, σε συνέχεια των δηλώσεων του Αμερικανού Πρόεδρος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκούο Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τον κάλεσε να αποκλιμακώσει την ένταση. «Οι εμπορικοί και τελωνειακοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και πλήττουν τα συμφέροντα των λαών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στη μονομερή επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν τις αντίστοιχες ανησυχίες τους μέσω διαλόγου και διαβούλευσης, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».
«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να μην κραδαίνουν την απειλή των δασμών με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τους παντού ως εργαλείο εξαναγκασμού», δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ο Χε Γιαντόνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τις κακές πρακτικές τους και να εργαστούν με άλλες χώρες για να βρουν λύσεις στα προβλήματα, μέσω διαβουλεύσεων με βάση την ισότητα», τόνισε.
Η Κίνα είναι η χώρα στον κόσμο που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ($295,4 δισ. το 2024 σύμφωνα με το Γραφείο οικονομικών αναλύσεων, που ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί,…
Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, TPAO, φέρεται να αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τουρκικό…
Μετά την πρώτη προσθαλάσσωση στην Πάτμο, η Hellenic Seaplanes ανοίγει τα φτερά της και για τη Σκύρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνδεσιμότητας στο Αιγαίο.…
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ