
Η ραγδαία ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ισχυρή κυβερνοασφάλεια. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι πλέον απλώς μια πιθανή απειλή, αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα που επηρεάζει οργανισμούς κάθε μεγέθους.
Οι Ransomware επιθέσεις είναι εξόχως επικίνδυνες, καθώς μπορούν να παραλύσουν ολόκληρους οργανισμούς και κρίσιμες υποδομές, όπως υγειονομικές υπηρεσίες ή δίκτυα ενέργειας ή να καταστρέψουν ολοσχερώς μια μικρομεσαία επιχείρηση. Λοιπές επικίνδυνες επιθέσεις είναι οι Phishing, οι DDOS επιθέσεις, οι Supply Chain επιθέσεις καθώς και οι Zero-Day Attacks.
Πλέον, για τη διασφάλιση της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις, μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν απαιτεί μόνο βασικά μέτρα ασφαλείας, όπως antivirus λογισμικό, firewalls ανίχνευσης και αποτροπής κακόβουλου λογισμικού, εκτιμά ο κ. Μεϊμαράκης. Η κρυπτογράφηση δεδομένων, η προστασία των επικοινωνιών μέσω ασφαλών πρωτοκόλλων, εργαλεία αντιμετώπισης περιστατικών, αξιόπιστες εφαρμογές backup και ασφαλούς ανάκτησης, είναι επίσης κρίσιμα στοιχεία.
Μια μεγάλη επιχείρηση απαιτεί ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως Security Information and Event Management για την κεντρική παρακολούθηση και ανάλυση των απειλών, ειδικά λογισμικά για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων προσβάσεων, συστήματα Extended Detection and Response τα οποία επιτρέπουν την ολοκληρωμένη και πολλαπλών επιπέδων ανίχνευση και αντίδραση σε επιθέσεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς η πολυπλοκότητα των απειλών κατά των μεγάλων επιχειρήσεων απαιτεί συνδυασμένες στρατηγικές προστασίας σε όλα τα επίπεδα υποδομής.
Οι decision makers τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες.
– Πρώτον, πρέπει να εκτιμήσουν τις πιθανές απειλές και ευπάθειες του οργανισμού τους, κατανοώντας ποια δεδομένα ή συστήματα είναι πιο ευάλωτα σε επιθέσεις.
– Δεύτερον, θα πρέπει να διασφαλίσουν την ύπαρξη ισχυρών και αξιόπιστων συστημάτων ασφαλείας. Ακολούθως, η εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και η εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας και τακτικών ελέγχων είναι καθοριστικά βήματα.
– Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση, η έγκαιρη ανίχνευση παραβιάσεων και η γρήγορη αντίδραση σε περιστατικά είναι εξίσου σημαντικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Η τεχνολογία για την ασφαλή λειτουργία πλοίων με καύσιμο την αμμωνία βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσίευσε ο ClassNK. Οι οδηγίες…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ