
Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται τα νησιά των Κυκλάδων, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα στα ανοιχτά των νησιών Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη συνεχίζεται.
Ειδικότερα από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις έως και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε επίσης ότι η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύρια. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο καθ. Λέκκας τόνισε ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. «Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το σενάριο να σημειωθεί σεισμός 6 ρίχτερ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες και στο πλαίσιο αυτό οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Άκης Τσελέντης, έμπειρος σεισμολόγος και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
»Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
»Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του.
»Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.
»Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο».
Παράλληλα, τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητοί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη ώστε να κατανοηθούν οι γεωλογικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εγκαταστάθηκαν την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου. Η εγκατάσταση πραγματοποίησε μία διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Τέλος, σε συνέχεια του αιτήματος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Aegean ανακοίνωσε την προσθήκη οκτώ πτήσεων, 4 τακτικών και 4 έκτακτων, για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου από την Σαντορίνη προς την Αθήνα. Στο σύνολό τους οι εν λόγω πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με αεροσκάφη Airbus 320, αθροιστικής χωρητικότητας άνω των 1.400 θέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι η άμεση διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων διασύνδεσης μελών ΜΚΟ με διακινητές προσφύγων- μεταναστών στο βόρειο Αιγαίο, επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας…
Καθώς η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα με ορίζοντα το 2050, οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποανθρακοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται. Ειδικότερα,…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε το Σάββατο 26 Απριλίου να επιτρέπεται στα αμερικανικά πλοία – στρατιωτικά και εμπορικά – η δωρεάν διέλευση…
Πρωτοπόροι παραμένουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με τον τομέα νέων τεχνολογιών και προηγμένων πλοίων να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με…
Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική θέση του ως κέντρου διαμετακόμισης αυτοκινήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη προσέγγιση του MV COSCO…
Τελευταία Ενημέρωση: Δευτέρα 28 Απριλίου – 18.20 Οι πυροσβέστες συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο στο…
Βασικός πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τις 500 μεγαλύτερες να παράγουν έσοδα 8,8 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε…
Το Hinnøy, το νέο ferry μηδενικών εκπομπών που ναυπηγήθηκε από την Cemre Shipyard για λογαριασμό της Torghatten Nord, αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ