
Τον ηγετικό ρόλο του Χονγκ Κονγκ στη διευκόλυνση της μεταφοράς κεφαλαίων και τεχνολογίας σε Ρωσία, Ιράν και Νότια Κορέα ‒τρεις χώρες στις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει κυρώσεις για τις ενέργειές τους, που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα‒ αναδεικνύει νέα έκθεση του Committee for Freedom in Hong Kong (CFHK) Foundation.
Στην έκθεση με τίτλο «Beneath the Harbor: Hong Kong’s Leading Role in Sanctions Evasion», ο συγγραφέας Samuel Bickett περιγράφει λεπτομερώς την αυξητική τάση του εμπορίου μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και των χωρών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς και τον βασικό ρόλο της πόλης στην παροχή τεχνολογίας διπλής χρήσης στη Ρωσία.
Μέσω λεπτομερούς ανάλυσης και έρευνας με τη χρήση διαθέσιμων δεδομένων που συλλέγονται από το C4ADS, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό παγκόσμιας ασφάλειας με έδρα την Ουάσιγκτον, καθώς και εταιρικών αρχείων, η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών, που σχεδιάστηκαν για να αρνηθούν την παροχή ευαίσθητης τεχνολογίας και χρηματοδότησης σε αυτές τις τρεις χώρες.
Η έκθεση υπογραμμίζει πως το ρυθμιστικό περιβάλλον της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ διευκολύνει την αποφυγή κυρώσεων, επιτρέποντας την εύκολη απόκρυψη της εταιρικής δομής και την ταχεία δημιουργία και διάλυση εταιρειών. «Η αργή και ασυνεπής επιβολή των διεθνών κυρώσεων επέτρεψε στους φοροφυγάδες να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο Χονγκ Κονγκ με σχετική ατιμωρησία», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ