
Η δημιουργία μιας ECA (Emission Control Area) στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών στην περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικαλείται η ΜΚΟ «Οpportunity Green».
Η North Atlantic Emission Control Area θα σημαίνει αυστηρότερους κανονισμούς για τα πλοία στις καθορισμένες περιοχές, με στόχο τη μείωση και τον έλεγχο των επιβλαβών εκπομπών οξειδίων του θείου (SOx) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Η μελέτη του International Council on Clean Transportation (ICCT) αποκάλυψε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ECA θα είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
– 82% μείωση των εκπομπών SOx
– 64% μείωση των PM2.5
– 36% μείωση των εκπομπών μαύρου άνθρακα
Εάν εγκριθεί, η προτεινόμενη περιοχή ελέγχου εκπομπών του Βόρειου Ατλαντικού θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας ύδατα από τη Γροιλανδία μέχρι την Ισπανία. Με βάση αυτή την ανάλυση, το ICCT συνέστησε στα κράτη-μέλη της Ατλαντικής ECA να συμπεριλάβουν στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της AtlECA τις πλήρεις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας, των Νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας.
Μια ECA υφίσταται σήμερα στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, στα ανατολικά και νότια της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας, στα οποία ισχύουν ανώτατο όριο θείου 0,1% και όριο NOx για τα νεότευκτα πλοία (που κατασκευάζονται μετά το 2021). Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η «Opportunity Green» μαζί με άλλες ΜΚΟ κάλεσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει την εν λόγω ECA σε όλα τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Απευθυνόμενη στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Blánaid Sheeran, Policy Officer της Opportunity Green, σχολιάζει: «Επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της στην ECA Βόρειου Ατλαντικού, όχι μόνο θα αποδείκνυε τη δέσμευσή της για τη δημόσια υγεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά και θα της επέτρεπε να ηγηθεί φιλόδοξων πολιτικών πρόληψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και απαλλαγής της ναυτιλίας από τις εκπομπές».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύπλευρης συνεργασίας τους στοχεύουν Μπραζίλια και Πεκίνο, καθώς η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο σημαντικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες. Η πρώτη…
Παρότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είθισται να διατηρούν τα ηνία στις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, η δραστηριότητα των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια αμφίρροπη «μάχη». Ειδικότερα,…
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing τον περασμένο Απρίλιο, παρά τους εμπορικούς τριγμούς ΗΠΑ και Κίνας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ