Νέα μέτρα με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής

Νέα μέτρα με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής

52
Νέα μέτρα με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής

Η βιοποικιλότητα των θαλασσών μάς αφορά όλους, καθώς δεν είναι λίγοι οι ζωντανοί οργανισμοί και τα θηλαστικά που βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο, ενώ απειλούνται μέχρι και με εξαφάνιση.

Ειδικότερα, οι συγκρούσεις με πλοία και η εμπλοκή με αλιευτικό εξοπλισμό θέτουν σε κίνδυνο τις φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού, καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 340. Ως μέτρο αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, η National Oceanic and Atmospheric Administration πρότεινε μειώσεις στις ταχύτητες των πλοίων που κινούνται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση της εποχικής ζώνης μείωσης της ταχύτητας των πλοίων στους 10 κόμβους και με τη συμμόρφωση μεγαλύτερων πλοίων στη συγκεκριμένη οδηγία.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το πόρισμα του περιβαλλοντικού οργανισμού Oceana επί του ζητήματος, καθώς, σύμφωνα με έκθεσή του που κυκλοφόρησε το 2021, η μη συμμόρφωση των πλοίων στις υποχρεωτικές ζώνες χαμηλότερης ταχύτητας, άγγιξε το 90%. Την ίδια ώρα, η συμμόρφωση στις εθελοντικές ζώνες μείωσης ταχύτητας άγγιξε το 85%.

Τέλος, υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ο τεχνικός διευθυντής του International Chamber of Shipping, Chris Waddington, υπογράμμισε ότι η ναυτιλιακή κοινότητα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το πρόβλημα αφανισμού των φαλαινών και δρα έμπρακτα για την αντιμετώπισή του μέσω νέων μέτρων και οδηγιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.