Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Οι περιζήτητοι συνταξιούχοι της βιομηχανίας ενέργειας

Οι περιζήτητοι συνταξιούχοι της βιομηχανίας ενέργειας

Εισαγωγικό κείμενο

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας επαναφέρει στο προσκήνιο συνταξιούχους μηχανικούς και στελέχη με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία από προηγούμενες δεκαετίες, καθώς το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας επικεντρώνεται στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Οι εταιρείες που εισέρχονται στον χώρο στρέφονται πλέον στους μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες ως επιτακτική ανάγκη για την αναστολή των συνεπειών της κλιματική κρίσης, αλλά και τον μηδενισμό των ρύπων με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας και νέα καύσιμα.

Χώρες όπως είναι η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Πολωνία δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στην εξασφάλιση της ενεργειακής τους ασφάλειας, επηρεαζόμενες και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπροστά λοιπόν στο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως θεωρείται η πυρηνική ενέργεια, προκύπτει ανάγκη για επαναφορά των συνταξιούχων του χώρου, οι οποίοι ήδη διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Άλλωστε, ο σχεδιασμός νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους Ρώσους και τους Κινέζους, κάτι που επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία τους.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία σχεδιάζει να λειτουργήσει τουλάχιστον έξι καινούργιους αντιδραστήρες το αργότερο μέχρι το 2030, με την προοπτική αύξησής τους μελλοντικά σε δεκατέσσερις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούνται η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο με συνολικά 94 αντιδραστήρες, είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που σχεδιάζουν την παραγωγή μικρότερων μοντέλων αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών φορέων, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας θα χρειαστεί 375.000 εργαζομένους μέχρι το 2050, από τους οποίους οι 55.000 θα χρειαστούν μέχρι το 2030.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024