Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Πράσινο φως του ΣτΕ για εκβάθυνση στον λιμένα του Πειραιά

Πράσινο φως του ΣτΕ για εκβάθυνση στον λιμένα του Πειραιά

Εισαγωγικό κείμενο

Το «πράσινο φως» για να συνεχιστούν οι εργασίες εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά την ανάκληση προγενέστερης απόφασής του για προσωρινή αναστολή του έργου. Οι εργασίες βυθοκόρησης αφορούν στην συντήρηση της λιμενολεκάνης του κεντρικού λιμένα, ένα έργο αναγκαίο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Οι περιβαλλοντικοί όροι για τη βυθοκόρηση του λιμένα είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Ενέργειας πέρυσι τον Σεπτέμβριο και το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο φέρεται ότι έλαβε υπόψη του για τη νεότερη απόφασή του έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και επιβάλλουν τη συνέχιση των εργασιών εκβάθυνσης. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος προσάραξης πλοίων στον πυθμένα του λιμανιού εξαιτίας του μειωμένου λειτουργικού του βάθος, με πιθανή συνέπεια την πρόκληση ρήγματος στα ύφαλα των πλοίων.

Τη δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Cosco – ΟΛΠ είχαν καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά μαζί με κατοίκους της πόλης, με την οποία ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή των εργασιών, με επίκληση στην μεταφορά των ιζημάτων από τον πυθμένα μέσα από τον αστικό ιστό.

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά της συνέχισης των εργασιών βυθοκόρησης και μέχρι να διευκρινιστεί η νομιμότητα των εκτελούμενων εργασιών, είχαν καταθέσει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και η δημοτική παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες» και δημότες.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024