Συμφωνία πέντε κρατών για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Συμφωνία πέντε κρατών για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

71
Συμφωνία πέντε κρατών για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Μια νέα ευρωπαϊκή υποδομή για τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS) βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, με πέντε βόρειες χώρες να πρωτοστατούν. Η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν στο να επιτρέπεται η διασυνοριακή μεταφορά και η γεωλογική αποθήκευση του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα (CO₂).

signering-mou

H τεχνολογία CCS αναδεικνύεται ως κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, καθώς αποτρέπει την εκπομπή CO₂. Η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί μόνο συνέχεια προηγούμενων διμερών συμφωνιών, αλλά και μια επιβεβαίωση της δέσμευσης των χωρών να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα CCS στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Το 2021, η Νορβηγία και η Ολλανδία είχαν υπογράψει συμφωνία για την ενέργεια, που περιλάμβανε την τεχνολογία CCS, με παρόμοιες συμφωνίες να ακολουθούν μεταξύ της Νορβηγίας και του Βελγίου το 2022 και της Νορβηγίας με τη Δανία το 2023.

Η τεχνολογία CCS έχει αναδειχθεί ως οικονομικά αποδοτικό μέσο για τη μείωση των εκπομπών. Ο Rob Jetten, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ολλανδίας, τόνισε τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας του CCS στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας, Terje Aasland, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Νορβηγίας στην αποθήκευση του CO₂, ενώ ο Δανός υπουργός Lars Aagaard και η Σουηδή υπουργός Romina Pourmokhtari επισήμαναν τη σημασία της τεχνολογίας CCS για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.