Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα

Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα

40
Οι χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα επιδρά άμεσα στην υγεία των κατοίκων της εκάστοτε χώρας και συνεπώς βρίσκεται συχνά υπό εξέταση από διεθνείς έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Reuters επικεντρώνεται στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα.

Ειδικότερα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ινδία, με τις δύο τελευταίες χώρες να κλέβουν τη θέση των Τσαντ και Ιράν. Τα επίπεδα βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυτών των χωρών είναι περίπου κατά 15 φορές υψηλότερα έναντι των επιπέδων που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρεί φυσιολογικά.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης σωματιδίων στο Μπανγκλαντές το 2023 ήταν 79,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στο Πακιστάν ήταν 73,7, ενώ ο WHO συστήνει μέγιστες τιμές ύψους 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Παρότι στην Ινδία τα επίπεδα είναι σε ευρύτερο πλαίσιο σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι σε Μπανγκλαντές και Πακιστάν, το Νέο Δελχί ήταν η πρωτεύουσα με τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα το 2023.

Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι σημαντικό ρόλο στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις συγκεκριμένες χώρες διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες και η γεωγραφία των χωρών, που δεν επιτρέπει στη μόλυνση να «διαφύγει». Στο πλαίσιο αυτό, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα ερχόμενα έτη, ελέω μάλιστα λοιπών παραγόντων, όπως οι πρακτικές στην αγροτική παραγωγή και στη βιομηχανία, αλλά και λόγω της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.