Η ναυτιλία είναι γένους θηλυκού: οι πρωταγωνίστριες της εμπορικής μας ναυτιλίας

    6973
    Η ναυτιλία είναι γένους θηλυκού: οι πρωταγωνίστριες της εμπορικής μας ναυτιλίας

    H Ναυτιλία και η Θάλασσα είναι γένους… θηλυκού και το αποτύπωμα των γυναικών στον χώρο της πλοιοκτησίας, της διαχείρισης πλοίων και του επιχειρείν καταγράφεται ως ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε σημαντικό αριθμό θεσμικών φορέων εκπροσώπησης συλλογικών συμφερόντων της εμπορικής μας ναυτιλίας αλλά και της γαλάζιας οικονομίας τα ηνία κρατούν γυναίκες.

    Αρκετές Ελληνίδες σήμερα χαίρουν της εμπιστοσύνης των συναδέλφων τους σε θεσμικά όργανα εκπροσώπησης και έχουν τιμηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς για την πολυεπίπεδη δράση τους.

    Τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας παρουσιάζουν δέκα Ελληνίδες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον απαιτητικό στίβο της εμπορικής ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο. Οι κυρίες που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές γενιές του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν. Κάθε μία με τη διαδρομή της, την οξυδέρκεια και τις ιδιαίτερες ικανότητες της έχει συμβάλλει στη συνέχιση της ναυτιλιακής παράδοσης της χώρας. Ταυτόχρονα, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιδεικνύουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την καταγραφή μιας δυναμικής πορείας τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

     

    Οι Ελληνίδες σε εθνικούς φορείς εκπροσώπησης ναυτιλιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων:

    Μελίνα Τραυλού

    Η κ. Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος του ομίλου Neptune, εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2022 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Με καταγωγή από την Κεφαλονιά και προερχόμενη από οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία, η κ. Τραυλού έχει υπάρξει έμπειρο και δραστήριο μέλος τόσο της ΕΕΕ όσο και του ΝΕΕ και γνωρίζει πολύ καλά τα εθνικά θέματα. Πέραν αυτού, έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Ένωση Εφοπλιστών της Μάλτας αλλά και στην Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA). Επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο, υποστηρίζοντας τις δράσεις της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

     

    Σεμίραμις Παληού

    Η κ. Σεμίραμις Παληού είναι πρόεδρος της HELMEPA από το 2020 ενώ από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται στο τιμόνι της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ωκεανών (INTERMEPA) αποτελώντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του παγκόσμιου οργανισμού από την ίδρυσή του το 2006. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Μπροστά στη νέα τάξη πραγμάτων για τη ναυτιλία και την επιτακτική ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση και απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, η κ. Παληού εκφράζει ανοιχτά τις θέσεις της ούσα επίσης μέλος του ΔΣ του Global Maritime Forum.

    Διαθέτει εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών στη ναυτιλία, και δη στην τεχνική διαχείριση πλοίων και στα πληρώματα. Έχει επίσης διατελέσει Director της Alpha Sigma Shipping Corp., COO στην Performance Shipping Inc., καθώς επίσης και Managing Director και επικεφαλής του τμήματος Technical, Operations, Crew and Supply της Unitized Ocean Transport Ltd. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην Diana Shipping.

     

    Ιωάννα Προκοπίου

    H κ. Ιωάννα Προκοπίου είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού του Πανεπιστημίου του Bath και Master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Επίσης, έχει συμπληρώσει το πρόγραμμα Leadership Development του Πανεπιστημίου Harvard.

    Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2003 σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε επικεφαλής των τμημάτων S&P and Projects αυτών των εταιρειών.

    Η κ. Ιωάννα Προκοπίου αποτελεί ένα από τα επιφανέστερα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, καθώς συμμετέχει σε καίριες θέσεις συλλογικής εκπροσώπησής της. Είναι αντιπρόεδρος της BIMCO ενώ διατελεί εδώ και πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2019 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Kυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών. Από το 2021 είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του North of England P&I Club.

    Από το 2021 διατελεί επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Απανθρακοποίησης του ιταλικού νηογνώμονα RINA, o οποίος θεσπίστηκε για να στηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO₂, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΙΜΟ.

     

    Μαρίλυ Φραγκίστα

    Η κ. Μαρίλυ Φραγκίστα είναι επικεφαλής της Franco Compania Naviera από το 1995. Από το 2000 συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων θεσμικών φορέων της ναυτιλίας.

    Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών γνωρίζοντας πολύ καλά τα θέματα ναυτιλιακής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ παρακολουθώντας τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Συμμετέχει επίσης στο ΔΣ της Malta International και είναι μέλος της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Είναι μέλος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και άλλων οργανώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και από ετών μέλος μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Η κ. Φραγκίστα σπούδασε στο American College of Greece – Deree, λαμβάνοντας πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Bachelor Degree in Business Administration).

     

    Έλπη Πετράκη

    Η κ. Έλπη Πετράκη, Operations/Chartering & Business Development Manager της Enea Management INC, είναι πρόεδρος της WISTA Ιnternational από τον Οκτώβριο του 2022.

    Έχοντας έντονη παρουσία σε φορείς εκπροσώπησης της ναυτιλίας, η κ. Πετράκη είναι επίσης Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (EENMA). Έχει πάντα ως στόχο να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία στους οργανισμούς και να υποστηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας.

     

    Παρακάτω παραθέτουμε εκπροσώπους τριών γενιών του ναυτιλιακού επιχειρούν που ξεκίνησαν, όπως η κ. Μαρτίνου, και συνεχίζουν τη ναυτιλιακή παράδοση της χώρας παρά τον σφοδρό διεθνή ανταγωνισμό:

    Αθηνά Ι. Μαρτίνου

    Η θρυλική Νουνού της ελληνικής ναυτιλίας έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο ναυτιλιακό επιχειρείν.

    Αγόρασε το πρώτο της πλοίο το 1964 και το 1971 ίδρυσε μαζί με τους γιού της και το Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Αργότερα οι Θανάσης Μαρτίνος και Ανδρέας Μαρτίνος θα ιδρύσουν αντίστοιχα τις Eastern Mediterranean και Minerva Marine.

    H Αθηνά Ι. Μαρτίνου αν και διατηρεί χαμηλό προφίλ αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα που κυνήγησε με σθένος το όνειρό της και σήμερα αποτελεί απτό παράδειγμα ότι η «ναυτιλία είναι γένους θηλυκού».

    Η ίδια επιδεικνύει σημαντικό κοινωνικό έργο. Το 2021 ιδρύθηκε το ίδρυμα που φέρει το όνομά της με προσανατολισμό το όραμα της ίδιας και τη συνέχιση του κοινωφελούς της έργου προς τον συνάνθρωπο και την ελληνική κοινωνία. Η λειτουργία του Ιδρύματος διαπνέεται από τις αξίες της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου – ισότητα, σεβασμός, ταπεινότητα, αξιοκρατία – που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την εκτέλεση της αποστολής του και την πραγμάτωση του οράματός του.

    Το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

     

    Μαρία Αγγελικούση

    Η κ. Μαρία Αγγελικούση είναι η επικεφαλής ενός εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών ομίλων του κόσμου, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον αείμνηστο πατέρα της, Γιάννη Αγγελικούση, το 2021.

    Έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και εργάζεται για τον όμιλο Αγγελικούση από το 2009. Η Μαρία Αγγελικούση συνεχίζει απρόσκοπτα το στρατηγικό όραμα του πατέρα της, επεκτείνοντας σημαντικά τον στόλο των εταιρειών του ομίλου με πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Σε δημόσιες τοποθετήσεις της, η κ. Μαρία Αγγελικούση υπογραμμίζει ως κυριότερες προκλήσεις της ναυτιλίας την ασφάλεια των πληρωμάτων και, μακροπρόθεσμα, την ενεργειακή μετάβαση.

    Είναι επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης και Ιωάννης Αγγελικούσης με σημαντική προσφορά προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

     

    Άννα Αγγελικούση

    Η κ. Άννα Αγγελικούση είναι επικεφαλής των εταιρειών Pantheon Tankers, Alpha Gas και Alpha Bulkers. Η κ. Αγγελικούση υποστηρίζει και εκσυγχρονίζει τις παραδοσιακές επιχειρηματικές τακτικές των προηγούμενων γενιών, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις αρχές και τις ηθικές προτεραιότητες που της δίδαξε ο πατέρας της, Αντώνης Αγγελικούσης.

    Σήμερα, ως επικεφαλής ενός σημαντικότατου ομίλου, με πολύπλευρες δραστηριότητες στον χώρο της ναυτιλίας, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, με την αμέριστη υποστήριξη των συνεχιστών του οράματός της, των υιών της Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη.

    Είναι ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού νηολογίου, μακροχρόνιος και σταθερός στυλοβάτης της ναυτικής εκπαίδευσης και επιδεικνύει, μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, σημαντικό κοινωνικό έργο.

     

    Αγγελική Φράγκου

    Η κ. Αγγελική Φράγκου είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Fairleigh Dickinson και με master στον ίδιο κλάδο από το Columbia University. Με καταγωγή από τον σπουδαίο ναυτότοπο της Χίου, η κ. Αγγελική Φράγκου, προερχόμενη από οικογένεια με μακρά παράδοση στη ναυτιλία, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν της θάλασσας.

    Είναι επικεφαλής του Ομίλου Navios και επί πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Οι επιτυχημένες επιχειρηματικές της κινήσεις στη ναυτιλία συχνά μονοπωλούν τον διεθνή ναυτιλιακό, και όχι μόνο, Τύπο. Το 2021 τάραξε τα νερά της Wall Street, καθώς προχώρησε στη συγχώνευση των Navios Maritime Partners L.P. και Navios Maritime Acquisition Corp., δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εισηγμένη στις ΗΠΑ σε όρους αριθμού πλοίων.

     

    Σουζάνα Λασκαρίδη

    Η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, κόρη του κ. Πάνου Λασκαρίδη, είναι Director της Laskaridis Shipping Company Ltd. μιας εταιρείας που επενδύει στην καινοτομία με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της.

    Eίναι δραστήριο μέλος των Hellenic War Risks Association, United Kingdom Defense Club και RINA Decarbonization Committee. Συμμετέχει ενεργά στα διεθνή fora μιλώντας ανοιχτά για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα τη βιομηχανία.

    Είναι γενική γραμματέας του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη ενός κοινωφελούς πολιτιστικού φορέα με πολυσχιδή δραστηριότητα που προάγει τα ελληνικά γράμματα, την ιστορική και ναυτική έρευνα.

    Tο 2016 ίδρυσε το Real Time Graduates, είναι μία πρωτοβουλία μη- κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συνδέει τους απόφοιτους Ναυτιλιακών Σχολών και άλλων κλάδων της Ναυτιλίας με το Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster.

    Το 2019 ίδρυσε το BlueCycle,  ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

    Πέραν των προαναφερθεισών κυριών, τα Ναυτικά Χρονικά αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε γυναίκα ναυτικό, που ασκεί με αυταπάρνηση το δύσκολο αυτό επάγγελμα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.