«Καμπανάκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

«Καμπανάκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

25
«Καμπανάκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Σε απειλή για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες φαίνεται πως αναδεικνύεται η αργή οικονομική τους ανάπτυξη, η οποία επιβραδύνθηκε κυρίως εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν υψηλά χρέη δανεισμού, τα οποία επιτάσσουν την ανάγκη ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξής τους.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη οφείλουν να καταγράψουν γρηγορότερη ανάπτυξη προκειμένου να λάβουν δανειοδότηση, επισημαίνει ο Deputy Chief Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Kose.

Επισημαίνεται ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων από τα αναπτυσσόμενα κράτη κατέγραψαν ρεκόρ και ανήλθαν στα $47 δισ. τον περασμένο Ιανουάριο. Στο επίκεντρο, σημειώνει δημοσίευμα του Reuters, βρέθηκαν λιγότερο «ριψοκίνδυνες» αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού και της Ρουμανίας.

Παράλληλα, η αργή οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων κρατών έχει οξείες επιπτώσεις για τα ίδια, καθώς το 1/3 αυτών δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την πανδημική κρίση και το κατά κεφαλήν εισόδημά τους είναι κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τον κ. Kose.

Σημαντικούς παράγοντες για την περαιτέρω πτώση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν η συνέχιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τα πλήγματα στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εμπορικές δραστηριότητες συνιστούν σημαντικό επιταχυντήρα μείωσης της φτώχειας και κρίσιμη πηγή εσόδων.

Τέλος, αν η οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών παραμείνει αργή, κάποιες εξ αυτών θα βρεθούν αντιμέτωπες με αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.