«Μακρύς» ο κατάλογος εργατικών ατυχημάτων στη SpaceX (αποκάλυψη Reuters)

«Μακρύς» ο κατάλογος εργατικών ατυχημάτων στη SpaceX (αποκάλυψη Reuters)

61
«Μακρύς» ο κατάλογος εργατικών ατυχημάτων στη SpaceX (αποκάλυψη Reuters)

Αποκαλύψεις αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα που έχουν λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της SpaceX κάνει το Reuters, αναφέροντας τουλάχιστον 600 ‒μέχρι πρότινος άγνωστα‒ περιστατικά στην εταιρεία του επιφανούς δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.

Το αποκαλυπτικό αφιέρωμα του Reuters ξεκινά με μια υπόθεση του 2014, οπότε και εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί απότοκο ελλιπών μέτρων προστασίας και κατευθυντήριων γραμμών και διαδικασιών από πλευράς εταιρείας, όπως έκριναν αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, το προαναφερθέν δυστύχημα φαίνεται να αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Η έρευνα του Reuters αναφέρει ότι, από το 2014 έως και σήμερα, η SpaceX έχει εκδηλώσει οριακά αδιαφορία ως προς τα ορθά πρωτόκολλα ασφαλείας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ασφαλείας στο εργατικό δυναμικό της.

Το «βαρύ» τίμημα των εν λόγω αποφάσεων πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με τουλάχιστον 600 τραυματισμούς από το 2014. Εκατοντάδες κοψίματα, 29 κατάγματα ή εξαρθρώσεις, 17 τραυματισμοί κατά τους οποίους χέρια ή δάχτυλα συνεθλίβησαν, εννέα τραυματισμοί στο κεφάλι. Ακόμα, οκτώ τραυματισμοί οδήγησαν σε ακρωτηριασμούς.

Το Reuters προχωρά, επικαλούμενο δηλώσεις νυν και τέως εργαζομένων στη SpaceX, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα χαοτικό περιβάλλον εργασίας, που οδηγεί στους τραυματισμούς, για εργαζομένους με ελλιπείς γνώσεις και εκπαίδευση για τους ρόλους που αναλαμβάνουν και εξουθενωμένους υπαλλήλους. Τα παραπάνω αποτελούν συστατικά του κοκτέιλ αγνόησης των προτύπων ασφαλείας εν μέσω των υψηλών απαιτήσεων.

Προς τι η έλλειψη ασφάλειας

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, ο λόγος πίσω από την εν λόγω εξέλιξη είναι οι διαστημικές φιλοδοξίες του Ίλον Μασκ, για τις οποίες είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμα και την ασφάλεια των εργαζομένων του.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.