Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Πρόσω ολοταχώς για τη μεταφορά πετρελαίου από το FSO Safer 

Πρόσω ολοταχώς για τη μεταφορά πετρελαίου από το FSO Safer 

Εισαγωγικό κείμενο

Την έναρξη της επιχείρησης απομάκρυνσης του πετρελαίου από το FSO Safer, του supertanker το οποίο χρόνια εκπέμπει σήμα κινδύνου στα ανοικτά των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, ανακοίνωσε το United Nations Development Programme (UNDP).

Ειδικότερα, η εν λόγω επιχείρηση που πραγματοποιείται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε την Τρίτη 25 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει 19 ημέρες κατά τις οποίες πρόκειται να απομακρυνθούν περισσότερα από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η διαδικασία εκτελείται μέσω της μεταφοράς του πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο και συγκεκριμένα προς το «Yemen» (πρώην Nautica), με σκοπό την αποτροπή μιας μαζικής διαρροής πετρελαίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, υπογράμμισε τη σημασία και τον κρίσιμο χαρακτήρα της επιχείρησης απομάκρυνσης του πετρελαίου από το FSO Safer. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν αυτήν την επιχείρηση η οποία χρήζει λεπτού χειρισμού προκειμένου να αποφευχθεί μια τεράστια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του UNDP, Achim Steiner, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με κάθε γαλόνι πετρελαίου που αντλείται από το FSO Safer, η απειλή μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου υποχωρεί. Επίσης, αναγνώρισε τις τεράστιες προκλήσεις του εν λόγω έργου, αλλά τόνισε ότι η ανταπόκριση από τους πολλούς συμμετέχοντες στην επιχείρηση είναι εξίσου τεράστια.

Τέλος, ο David Gressly, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, επισήμανε ότι η μεταφορά του πετρελαίου αποτρέπει το χειρότερο σενάριο μιας καταστροφικής διαρροής στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτή η επιχείρηση δεν είναι το τέλος και απομένουν ακόμα πολλά βήματα για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024