Λαθρεμπόριο στα λιμάνια της ΕΕ: Η «αυτοψία» της Europol

Λαθρεμπόριο στα λιμάνια της ΕΕ: Η «αυτοψία» της Europol

139
Λαθρεμπόριο στα λιμάνια της ΕΕ: Η «αυτοψία» της Europol

Νέα έκθεση της Europol εστιάζει στους τρόπους και στα τεχνάσματα με τα οποία τα εγκληματικά δίκτυα διεισδύουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, και δη σε αυτά της Αμβέρσας, του Αμβούργου και του Ρότερνταμ.

Στο report σημειώνεται ότι τα εγκληματικά δίκτυα οργανώνουν τη διείσδυση σε λιμάνια και συντονίζουν τα τοπικά δίκτυα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων που περιέχουν παράνομα εμπορεύματα στην ΕΕ. Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων για την εξαγωγή παράνομων φορτίων από τα λιμάνια, η χρήση παραποιημένων κωδικών αναφοράς εμπορευματοκιβωτίων κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Το modus operandi αυτό έχει εντοπιστεί κυρίως στην Αμβέρσα και στο Ρότερνταμ, διευκολύνοντας τις παράνομες επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν διακινηθεί μέσω αυτών των λιμένων με χρήση παραποιημένων κωδικών αναφοράς τα τελευταία χρόνια.

Η Europol στην έκθεσή της τονίζει ότι η διαφθορά αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων στα λιμάνια. Οι διαδικασίες logistics στα λιμάνια περιλαμβάνουν τη συμμετοχή πολλών μερών όπως λιμενεργάτες, εργαζομένους ναυτιλιακών εταιρειών, εισαγωγείς, πράκτορες, τερματικούς, εταιρείες ασφάλειας κ.ά. Και εκεί ακριβώς εστιάζουν τα εγκληματικά δίκτυα, καθώς τα κεφάλαια για τη δωροδοκία αυτών των μερών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Ως έμμεση επίδραση των παράνομων αυτών ενεργειών στα λιμάνια, η Europol υπογραμμίζει την έξαρση βίας πέριξ των μεταφορικών κόμβων, όπου ο ανταγωνισμός για τη διανομή των παράνομων εμπορευμάτων εντείνεται. Προς τον περιορισμό της παράνομης δραστηριότητας στα λιμάνια, η Europol προτείνει την ενίσχυση της ανταλλαγής διεθνών πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων στο διεθνές πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, είναι απαραίτητη η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών», επισημαίνεται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.