Στην Ευρώπη η πρώτη παγκοσμίως έγχυση δεσμευμένου CO₂

Στην Ευρώπη η πρώτη παγκοσμίως έγχυση δεσμευμένου CO₂

111
Στην Ευρώπη η πρώτη παγκοσμίως έγχυση δεσμευμένου CO₂

H δέσμευση και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται να αποτελούν απαραίτητο σύμμαχο στη «μάχη» της παγκόσμιας οικονομίας με στόχο την απανθρακοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη επιτυχής έγχυση CO₂ προκαλεί αισιοδοξία και συνιστά ένα άλμα προς το μέλλον, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κοινοπραξία εταιρειών, της οποίας ηγείται η εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο INEOS, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Project Greensand πραγματοποίησε την πρώτη έγχυση CO₂ σε κοίτασμα πετρελαίου, του οποίου τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, στη Δανική Βόρεια Θάλασσα.

1678276979222
Project Greensand/ LinkedIn

 

Η δέσμευση του CO₂ πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο και μετά την υγροποίησή του μεταφέρθηκε για να αποθηκευτεί για πάντα 1.800 μ. υπό τον πυθμένα της Δανικής Βόρειας Θάλασσας.

Η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η INEOS αποτελείται από 23 μέλη (εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικοί φορείς, αλλά και startups). Στόχος του project είναι η αποθήκευση έως 8 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως, με έτος εκκίνησης το 2030.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.