Μη πιθανή η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από πλευράς OPEC+

Μη πιθανή η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από πλευράς OPEC+

47
Μη πιθανή η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από πλευράς OPEC+

Πιστός στο πλάνο περικοπής της προσφοράς πετρελαίου με ορίζοντα το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να μείνει ο OPEC+. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ συναντήθηκαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης των περικοπών.

Επιπλέον, ανέφεραν χαρακτηριστικά τη σημαντικότητα ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση που απαιτηθεί να ληφθούν μέτρα με επίκεντρο την παραγωγή προκειμένου να παραμείνουν εξισορροπημένες οι συνιστώσες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ έχει προβεί σε περικοπή της παραγωγής του πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα με ορίζοντα το τέλος του 2023.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθεί ο OPEC+ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Δύση και δη στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες περί πλεονάζουσας προσφοράς εντείνονται στη σκιά της έξαρσης κρουσμάτων της πανδημίας στην Κίνα. Η Κίνα βιώνει ίσως το ισχυρότερο κύμα της πανδημίας καταγράφοντας διαδοχικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Βάσει των τεκμηρίων του παρελθόντος και παρότι το Πεκίνο έχει αναγγείλει μερική χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών, πιθανό διαφαίνεται ένα σενάριο λήψης οριζόντιων μέτρων προς αναχαίτιση του πανδημικού κύματος στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό ρόλο της Κίνας ως κινητήρια δύναμη στην αγορά πετρελαίου, οι ανησυχίες του πετρελαϊκού Οργανισμού φαντάζουν ολοένα και λιγότερο αβάσιμες.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και βάσει των πρόσφατων δηλώσεων, δεν αναμένεται κάποια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.