Η παλιρροιακή ενέργεια στο μέλλον των θαλάσσιων τακτικών γραμμών

Η παλιρροιακή ενέργεια στο μέλλον των θαλάσσιων τακτικών γραμμών

58
Η παλιρροιακή ενέργεια στο μέλλον των θαλάσσιων τακτικών γραμμών

Επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές αποπειράται να φέρει νέο εγχείρημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστεί ο πρώτος παγκοσμίως τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων βαθέων υδάτων, που θα αξιοποιεί για τις λειτουργίες του και παλιρροιακή ενέργεια.

Το εν λόγω φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο project προσβλέπει στη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου τερματικού εμπορευματοκιβωτίων με ικανότητα διακίνησης μεταξύ των 1,5 και 4 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων ετησίως. Μάλιστα, το σχέδιο της Center Port Holdings προβλέπει και την αξιοποίηση της παλιρροιακής ενέργειας, καθώς ο τερματικός θα βρίσκεται σε περιοχή βαθέων υδάτων.

Ειδικότερα, ο τερματικός θα βρίσκεται στο The Wash, έναν κόλπο πολλαπλών εκβολών στη βορειοδυτική Ανατολική Αγγλία, περιφέρεια της Αγγλίας στην ανατολική ακτή της. Σχετικές υποδομές θα αξιοποιούν την παλίρροια δύο φορές την ημέρα –ένα σταθερό και προβλέψιμο φαινόμενο– και θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια τόσο για τις λειτουργίες του τερματικού όσο και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 600.000 οικιών και επιχειρήσεων στην περιοχή.

Παράλληλα, στόχος είναι ο τερματικός να εξυπηρετεί containerships οποιουδήποτε μεγέθους, αλλά και πλοία μεταφοράς οχημάτων. Συνεπώς, και λόγω της θέσης του τερματικού «κοντά» σε σημαντικούς λιμένες, όπως του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, ο τερματικός βαθέων υδάτων μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συστάδας τερματικών της Βόρειας Ευρώπης, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και χαράσσοντας την ίδια ώρα ρότα προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.