Ελληνικός εφοπλισμός: Ποσά-ρεκόρ οικειοθελούς προσφοράς προς την ελληνική οικονομία

Ελληνικός εφοπλισμός: Ποσά-ρεκόρ οικειοθελούς προσφοράς προς την ελληνική οικονομία

860
Ελληνικός εφοπλισμός: Ποσά-ρεκόρ οικειοθελούς προσφοράς προς την ελληνική οικονομία

Την ελληνική οικονομία συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα ο ελληνικός εφοπλισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ναυτιλιακή κοινότητα θα προσφέρει ετησίως €60 εκατ. στο Δημόσιο έναντι €40 εκατ. που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η εν λόγω εξέλιξη στηρίζεται στην υπογραφή του νέου Συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Μελίνα Τραυλού, βάσει ειδικού πληρεξουσίου που της έχει παρασχεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του 91,56% του συνόλου της χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από εταιρείες πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία. Το συνυποσχετικό υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Η εν λόγω Πρόσθετη Πράξη θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με την Πρόσθετη Πράξη τα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή παροχή των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας θα ανέρχονται σε €60 εκατ. ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου του έτους 2022. Τονίζεται ότι, με βάση το ισχύον μέχρι σήμερα Συνυποσχετικό, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2019, η οικειοθελής παροχή ανερχόταν σε €40 εκατ. ετησίως.

Η υπογραφή της Πρόσθετης Πράξης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σταθερός στόχος των ελληνικών αρχών ήταν και είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, παράλληλα με τη μεγιστοποίηση των θετικών πρόσημων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.