CII: Το κρίσιμο ερώτημα ενόψει της ρήτρας της BIMCO

CII: Το κρίσιμο ερώτημα ενόψει της ρήτρας της BIMCO

239
CII: Το κρίσιμο ερώτημα ενόψει της ρήτρας της BIMCO

Ο επικείμενος περιβαλλοντικός κανονισμός CII, που αφορά την ενεργειακή απόδοση των πλοίων και θα τεθεί σε ισχύ από το 2023, προκαλεί αβεβαιότητα για τις ισορροπίες ζήτησης και προσφοράς στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αλλά και για τις υποχρεώσεις ναυλωτών και πλοιοκτητών. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ρήτρα της BIMCO καταδεικνύει τους ναυλωτές ως «υπεύθυνους» για τις εκπομπές ενός πλοίου, καθώς εκείνοι αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργήσει ένα πλοίο.

Παρότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί ικανοποίηση σε ένα μείζον θέμα που απασχολεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία, εκείνο της «ευθύνης» των ναυλωτών αναφορικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός πλοίου, την ίδια ώρα γεννά ένα ακόμα ερώτημα: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ναυλωτών; Πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv επικεντρώνεται στο θέμα αυτό και εξετάζει ένα κύριο σενάριο και τα απότοκά του.

Στο σενάριο αυτό, οι ναυλωτές θα επιλέξουν τα πλοία με την καλύτερη επίδοση CII. Συνεπώς, οι ναύλοι για τα εν λόγω πλοία θα οδηγηθούν σε σημαντική άνοδο, δεδομένης της ανελαστικότητας της προσφοράς βραχυπρόθεσμα. Εκτός αυτού, τα πλοία με χαμηλότερη επίδοση ενδέχεται να μειώσουν τις απαιτήσεις τους σε ναύλους, προσπαθώντας να προσεγγίσουν εκ νέου τους ναυλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, η Χclusiv υπογραμμίζει ότι τα ερωτήματα αυτά δεν δύνανται να απαντηθούν επί του παρόντος, καθώς η πλήρη επίδραση του CII στην αγορά και στη στρατηγική των πλοιοκτητών παραμένει αβέβαιη. Πάντως, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, σύμφωνα με την οποία «η ρήτρα της BIMCO δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα από τον ίδιο τον CII».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.