Η ναυλαγορά των containerships σε ατέρμονη πτώση

Η ναυλαγορά των containerships σε ατέρμονη πτώση

132
Η ναυλαγορά των containerships σε ατέρμονη πτώση

Περαιτέρω πτώση σημειώθηκε στους ναύλους των containerships την εβδομάδα 10-16/11, με τον σχετικό δείκτη της Drewry WCI να διαμορφώνεται στα $2.591,41/FEU, αφότου κατέγραψε μείωση 7% σε εβδομαδιαία βάση.

Πλέον ο δείκτης είναι σε κατά 72% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, σε κατά 31% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, όμως σε κατά 82% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2019.

Οι ισχυρότερες πτώσεις σημειώθηκαν στα fronthaul routes μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και Κίνας-Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, στο route Σαγκάη-Ρότερνταμ σημειώθηκε πτώση 14%, με τους ναύλους να ανέρχονται σε $2.687/FEU. Στο route Σαγκάη-Λος Άντζελες και στο route Σαγκάη-Νέα Υόρκη, η πτώση ήταν ίση με 6% και οι ναύλοι διαμορφώθηκαν στα $2.130/FEU και στα $5.045/FEU αντίστοιχα.

Εικόνα1

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναύλοι μεταξύ Ρότερνταμ και Νέας Υόρκης παρέμειναν οριακά αμετάβλητοι. Συνεπώς, στο route Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη οι ναύλοι παραμένουν σε κατά 17% υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Μάλιστα, πρόκειται για το μοναδικό από τα κύρια routes που λαμβάνει υπόψη της η Drewry στο οποίο οι ναύλοι είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα ‒ $7.363/FEU.

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι οι ναύλοι θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση τις ερχόμενες εβδομάδες, όμως μικρότερη από εβδομάδα σε εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνες των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή –που είναι ίδια τις τελευταίες εβδομάδες– δεν έχει δικαιώσει επί του παρόντος τους αναλυτές της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.