Η Γαλλία στρέφεται στη ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων

Η Γαλλία στρέφεται στη ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων

77
Η Γαλλία στρέφεται στη ναυπήγηση «πράσινων» πλοίων

Στο πρόσφατο συνέδριο Les Assises Economie de la Mer conference, που έλαβε χώρα στη Λιλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για τις θαλάσσιες υποθέσεις, Ερβέ Μπερβίλ, ανακοίνωσε τον στόχο της Γαλλίας να συγκεντρώσει δημόσια κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των θαλάσσιων μεταφορών. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα κινητοποιήσει και ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου τελικά να συγκεντρωθούν περί το 1 δισ. ευρώ.

Υπό τη στρατηγική France Mer 2030, θα υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση δέκα μηνών μεταξύ των stakeholders της βιομηχανίας και τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πλοίων μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Κατά τον υπουργό Μπερβίλ, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης απανθρακοποίησης για κάθε τύπο πλοίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξάλειψης των τεχνολογικών εμποδίων προς την επίτευξη του στόχου. Πέραν αυτού, ο Γάλλος πολιτικός εστιάστηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης για την απανθρακοποίηση, θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο για διπλασιασμό των αξιωματικών που θα εκπαιδεύονται στη χώρα έως το 2027.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο επικεφαλής της CMA CGM, Rodolphe Saadé, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών στη Γαλλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.