Εφοδιασμός πλοίων εναλλακτικών καυσίμων: Τα Κανάρια Νησιά στο επίκεντρο

Εφοδιασμός πλοίων εναλλακτικών καυσίμων: Τα Κανάρια Νησιά στο επίκεντρο

70
Εφοδιασμός πλοίων εναλλακτικών καυσίμων: Τα Κανάρια Νησιά στο επίκεντρο

Η εταιρεία Scale Gas, θυγατρική της ισπανικής εταιρείας ενέργειας Enagás, έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μεταφορών, Κινητικότητας και Αστικής Ατζέντας προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πλοίου ανεφοδιασμού καυσίμου LNG και BioLNG, το οποίο θα επιχειρεί στα Κανάρια Νησιά.

Συγκεκριμένα, η Scale Gas πρόκειται να λάβει συνολικά 15 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του πλοίου τον Ιούνιο του 2023, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Net Zero hive Canarias». Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Net Zero hive» που προωθεί η Enagás για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και την προώθηση της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της θεσμικής στρατηγικής LNGhive2, η οποία, υπό την ηγεσία της δημόσιας ισπανικής εταιρείας διαχείρισης κρατικών λιμένων Puertos del Estado, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας Directive 2014/94, που αφορά την ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα.

Το νεότευκτο πλοίο θα έχει χωρητικότητα 12.500 κυβικών μέτρων και θα ξεκινήσει να επιχειρεί από τον Ιούνιο του 2025. Εκτός από καύσιμο LNG και BioLNG, εξετάζεται και η δυνατότητα χρήσης του για τον εφοδιασμό καυσίμου αμμωνίας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.