Το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Αρκτικού Κύκλου και με κατεύθυνση την Κίνα

Το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Αρκτικού Κύκλου και με κατεύθυνση την Κίνα

193
Το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Αρκτικού Κύκλου και με κατεύθυνση την Κίνα

Η Ρωσία απέστειλε το δεύτερο φορτίο πετρελαίου ανατολικά μέσω του Αρκτικού Κύκλου στην Κίνα, μια αρτηρία που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποστέλλει ταχύτερα φορτία σε αγοραστές της Ασίας.

Το «Vasily Dinkov», ένα ειδικά διαμορφωμένο παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο, κινείται κατά μήκος του Βόρειου Περάσματος, αφού νωρίτερα τον περασμένο μήνα φόρτωσε από ένα δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης ελλιμενισμένο στο Murmansk, σύμφωνα με το Bloomberg. To περασμένο Σαββατοκύριακο, το πλοίο διέσχισε τη ρωσική βόρεια ακτή και πέρασε το στενό Bering. Το Bloomberg αναφέρει ότι το «Vasily Dinkov» θα αφιχθεί στο κινεζικό λιμάνι Rizhao στις 17 Νοεμβρίου.

H συγκεκριμένη διαδρομή είναι η πιο σύντομη μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, καθώς η διάρκεια ταξιδιού από τα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής στην Κίνα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ έναντι της συνηθισμένης οδού μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Παραμένει άγνωστο πόσο λειτουργική θα είναι η εν λόγω σύνδεση για τη Ρωσία, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Προσώρας, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της χώρας στην Αρκτική Θάλασσα συγκεντρώνεται σε δεξαμενόπλοια αποθήκευσης στο Murmansk και στη συνέχεια επαναφορτώνεται σε μεγαλύτερα πλοία, για να παραδοθεί κυρίως στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, οι εν λόγω μεταφορές θα σταματήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς από τις 5 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί το εμπάργκο της ΕΕ στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Δεδομένου ότι, πέραν του «Vasily Dinkov», επιπλέον οκτώ πλοία μπορούν να επιχειρούν στο εν λόγω route, δύσκολα αυτό θα αποτελέσει ρεαλιστική εναλλακτική πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του θέματος.

Φωτό: YONHAP NEWS AGENCY/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.