Ν. Κοσμάτος: Οι έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις επηρεάζουν το market sentiment

Ν. Κοσμάτος: Οι έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις επηρεάζουν το market sentiment

263
Ν. Κοσμάτος: Οι έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις επηρεάζουν το market sentiment

Ο κ. Νικόλας Κοσμάτος συζητά για τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ξηρού φορτίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

-Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που ανακύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τα bulk carriers;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρητικά άλλαξε τη σχέση τονομιλίων-αγοράς με μια μεγάλη αύξηση των τονομιλίων υπέρ των πλοιοκτητών. Οι άλλες προκλήσεις που σημειώθηκαν από τον πόλεμο όμως ‒ύφεση, πληθωρισμός, ανεπάρκεια ενέργειας‒ την ίδια στιγμή πάνε να ακυρώσουν τα όποια οφέλη. Οπότε ο κάθε σώφρων πλοιοκτήτης περιμένει να δει προς τα πού θα κατασταλάξει αυτή η, δυστυχώς, αρνητική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω ότι μιλάω για αρκετούς, αν όχι όλους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν χρειαζόταν αυτή τη δεδομένη στιγμή τόσο σύντομα, μετά την ανάκαμψη των αγορών από την πανδημία.

-Αναλυτές σημειώνουν ότι, εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας και έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων, το κλασικό μοντέλο προσφοράς και ζήτησης δεν ερμηνεύει πλήρως τη ναυλαγορά των bulk carriers. Πόσο σύμφωνο σας βρίσκει ένα τέτοιο επιχείρημα; Πώς μπορεί μια εταιρεία με μεσαίο αριθμό πλοίων να χαράξει σαφή στρατηγική ανάπτυξης και ενώ συντελούνται δομικές αλλαγές στα fundamentals της αγοράς;

Στο πανεπιστήμιο μας έμαθαν για το κλασικό μοντέλο προσφοράς/ζήτησης. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), αυτό δεν είναι σχεδόν ποτέ ο μόνος λόγος για να εξηγήσει τη μεταβλητότητα των αγορών. Οι έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις, και γενικότερα το μακροοικονομικό σενάριο, είναι αυτά που αλλάζουν και την αγορά σε οικονομικούς όρους, και πολύ περισσότερο επηρεάζουν το market sentiment. Το market sentiment είναι εξίσου σημαντικό ως παράγοντας της μεταβλητότητας των αγορών καθώς υπάρχουν τεράστια ποσά επενδεδυμένα σε FFAs, τα οποία είναι πολύ «ευαίσθητα» σε όποιες αλλαγές (γεωπολιτικές και μη) και μπορούν να αλλάξουν την αγορά πολύ εύκολα από μόνα τους.

 Απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Νικόλα Κοσμάτου που φιλοξενήθηκε στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών. Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος Αυγούστου 2022 των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.