Στροφή της Βραζιλίας εκτός Mercosur για τις εισαγωγές σιταριού

Στροφή της Βραζιλίας εκτός Mercosur για τις εισαγωγές σιταριού

71
Στροφή της Βραζιλίας εκτός Mercosur για τις εισαγωγές σιταριού

H Βραζιλία θα κινηθεί προς εναλλακτικούς προμηθευτές σιταριού, καθώς η κακή σοδειά στην Αργεντινή περιορίζει τις εξαγωγές, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. ΗΠΑ, Καναδάς, ακόμα και Ρωσία, εμφανίζονται ως πιθανοί προμηθευτές σιταριού για τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Η Βραζιλία αποτελεί καθαρό εισαγωγέα σιταριού (οι εισαγωγές υψηλότερες από τις εξαγωγές) και η γειτονική Αργεντινή, η οποία αντιμετωπίζει ζητήματα ξηρασίας, αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της. Η Βραζιλία εισάγει περίπου 6 εκατ. τόνους σιταριού από την Αργεντινή κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος εκτιμάται ότι θα εισαγάγει 1,5 εκατ. τόνους από χώρες εκτός Mercosur (εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το εμπορικό έτος 2021/2022, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι αντίστοιχες εισαγωγές της Βραζιλίας από χώρες εκτός Mercosur ήταν 155.000 τόνοι.

Δεδομένου ότι οι ροές σιταριού από τη Mercosur στη Βραζιλία δεν υπόκεινται σε δασμούς, η στροφή σε άλλους μεγάλους παραγωγούς θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.