Δύσκολη εξίσωση η ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου

Δύσκολη εξίσωση η ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου

169
Δύσκολη εξίσωση η ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου

Δύσκολη υπόθεση μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς, την παρούσα κατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου στην Ελλάδα, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει κανένας επενδυτικός κύκλος για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων “πράσινων” πλοίων ή την αγορά μικρότερης ηλικίας πλοίων.

Την ίδια ώρα, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ευρώπη παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και τη μείωση της επιβατικής κίνησης,  έχουν ήδη προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του στόλου τους με πλοία που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, ενώ οι σχεδιασμοί συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για μείωση στο αποτύπωμα άνθρακα των πλοίων τους έως το 2030.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται ότι έχει ήδη δρομολογήσει σειρά ενεργειών για τη δυνατότητα χρηματοδότησης και προσαρμογής της ακτοπλοΐας στις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρότερα καύσιμα.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος μιλώντας πρόσφατα για το θέμα είπε ότι αναμένεται να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΝΕΑΡΧΟΣ, ενώ θα επιδοτείται η άγονη γραμμή με πολυετή σύμβαση, με την υποχρέωση να αντικατασταθεί ένα πλοίο με «πράσινο» σε προκαθορισμένο άμεσο χρόνο.

Επισημαίνει ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η επιλογή του καυσίμου από όσα έχουν προταθεί.

Σήμερα έχουν προβλεφθεί  περίπου 150 εκατ. ευρώ στο σχέδιο  ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ από τα 19 δισ. που έχει πάρει συνολικά η Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν ενέργειες «πρασινίσματος» των υπαρχόντων ακτοπλοϊκών πλοίων και ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ για μία μελέτη για την  ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Σπύρος Πασχάλης παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2022 είχαμε την είσοδο στην ακτοπλοϊκή αγορά τριών μικρών νεότευκτων καταμαράν πλοιαρίων της Hellenic Seaways αυτή τη στιγμή μία ανανέωση του στόλου με μεταχειρισμένα πλοία νεότερης γενιάς καθίσταται δύσκολη.
«Τα επιβατηγά οχηματαγωγά  πλοία που μπορούν να δραστηριοποιηθούν αυτή τη στιγμή στο νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών σε μέγεθος και χωρητικότητα αλλά και σε ελκτικές δυνατότητες».

»Πλέον τα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής έχουν σταματήσει να χτίζουν μικρομεσαία πλοία μέχρι 140 μέτρα καθώς χτίζονται μόνο μεγάλα των 200 μέτρων ενώ άλλαξε και ο κανονισμός πώλησης των μεταχειρισμένων πλοίων στην Ιαπωνία από τα 15 στα 20 χρόνια. Αυτά τα πλοία που πάνε στις Κυκλάδες είναι των 120 έως 140 μέτρων και για να ανανεωθούν θα πρέπει να χτιστούν νέα».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της xrtc το 50% των ελληνικών ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημένα,  θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών το 2035, ενώ η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων για ανανέωση του στόλου με πλοία χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, πρέπει να γίνει με τη μορφή επιδοτήσεων για το πράσινο κομμάτι της επένδυσης.

Ο νέος κύκλος ανανέωσης του στόλου εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξεως των €2.5 δισ. με €3 δισ. στην περίπτωση ανανέωσης των υπαρχόντων πλοίων ηλικίας άνω των 25 ετών. Αντιστοίχως απαραίτητες κρίνονται οι επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρότερης ηλικίας πλοίων  (κάτω των 20 ετών) που εξυπηρετούν γραμμές της ελληνικής ακτοπλοΐας. Μία αρχική εκτίμηση του κόστους αυτών των επενδύσεων ξεπερνά τα 100 με τα 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.