Δεξαμενόπλοια: Στην αρχή μιας παρατεταμένης ανάκαμψης;

Δεξαμενόπλοια: Στην αρχή μιας παρατεταμένης ανάκαμψης;

193
Δεξαμενόπλοια: Στην αρχή μιας παρατεταμένης ανάκαμψης;

Επιταχύνθηκε η ανάκαμψη των ναύλων των πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων κατά το γ’ τρίμηνο, με αυτούς των VLCCs να ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία από τον Αύγουστο.

Τα παραπάνω σημειώνει η Euronav με αφορμή την ανακοίνωση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες της αγοράς των μεγάλων δεξαμενόπλοιων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Από την πλευρά της προσφοράς, οι νέες συμφωνίες ναυπήγησης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας των περιβαλλοντικών κανονισμών, των υψηλών τιμών και του περιορισμένου capacity στα ναυπηγεία.

Η Euronav αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι, από την 5η Δεκεμβρίου και την εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, περίπου 1 εκατ. τόνοι πετρελαίου που θα μεταφέρονταν διά θαλάσσης από τη Ρωσία στην Ευρώπη πλέον θα ανακατευθύνονται σε αγοραστές της Άπω Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Από την πλευρά της, η ΕΕ θα συνεχίσει να αντικαθιστά τα χαμένα βαρέλια από τη Μέση Ανατολή και τον Ατλαντικό, δίνοντας ώθηση στα τονομίλια, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τα ευοίωνα μηνύματα δεν σταματούν εδώ, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές την εβδομάδα με πέρας την 20ή Οκτωβρίου έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 5,1 εκατ. βαρελιών/ημέρα, απόρροια της ισχυρής παραγωγής αλλά και της αποδέσμευσης ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η Euronav κατέγραψε κέρδη $16,5 εκατ. το γ’ τρίμηνο έναντι ζημιών $106 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.